KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Vicepremiér Bělobrádek po jednání se saskými poslanci: Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysoký

Vicepremiér Bělobrádek po jednání se saskými poslanci: Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysokých škol a firem mezi ČR a Saskem

Přidáno 11. 12. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 11. 12. 2015
Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek dnes v Praze jednal s poslanci Saského zemského sněmu o posílení partnerství ve vědě a výzkumu. Historicky mělo Sasko stejné startovací podmínky jako Česká republika, ovšem díky intenzívní podpoře vědy a vzdělávání nyní patří ke špičce v aplikovaném výzkumu.

„V příštím roce chceme ještě více rozvinout a posílit spolupráci mezi univerzitami,“ uvedl po jednání vicepremiér Bělobrádek. Na jaře 2016 je v plánu společné setkání, zvažuje se možnost přibrat k česko-saské platformě také Polsko. Na podzim 2016 by se pak mělo uskutečnit setkání rektorů českých a německých univerzit.

Na další vysoké školy by se mohl rozšířit také klastr doktorandů, který nyní funguje mezi Technickou univerzitou v Drážďanech a Západočeskou univerzitou v Plzni. Možnosti pro rozšíření česko-saské spolupráce jsou také v oblasti nanotechnologií, které patří v obou státech k velmi progresivním oborům a řadí oba státy mezi světovou špičku. Společné projekty se saskou stranou má v nanotechnologickém výzkumu Technická univerzita v Liberci.

„Česko-německá spolupráce má velký potenciál také v digitální ekonomice, automobilovém nebo leteckém průmyslu a ve strojírenství. Jsou to obory budoucnosti, celosvětově jsou v nich utráceny velké objemy peněz a míří do nich i nejvíc soukromých investic,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek.

Dnešní setkání navázalo na návštěvu místopředsedy vlády v Drážďanech v září letošního roku, kde jednal s rektorem místní Technické univerzity o tom, jak zlepšit přenos výsledků výzkumu do praxe a následně je komerčně využít.

Kontakt:
Radek Melichar