KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 V čem by měla spočívat mise německých průzkumných letounů v operaci proti Islámskému státu?

Přidáno 27. 11. 2015 tiskové oddělení
26.11.2015 18:10 ČRO Radiožurnál
Francouzský prezident Hollande právě jedná s ruským kolegou Putinem v době, kdy vztahy spojenců z Aliance, NATO a Moskvy poznamenal incident ze syrského bojiště, kde nad syrsko-tureckou hranicí sestřelila turecká stíhačka ruský bitevník. Hollande se přesto bude v Moskvě snažit oživit plán na společný postup Západu a Ruska ve válečné operaci proti takzvanému Islámskému státu. Do ní by se měly v dohledné době zapojit i německé průzkumné letouny Tornádo. Uvedla agentura DPA s odvoláním na vládní zdroje, podle nichž se na vyslání armádních letadel dohodla dnes kancléřka s ministry, do jejichž agendy tato otázka spadá. Komentoval místopředseda poslaneckého výboru pro obranu Ivan Gabal z KDU-ČSL.

Podporujete záměr německé vlády vyslat průzkumné letouny do vojenské operace proti Islámskému státu?
Ivan Gabal: "Tak já to vnímám jako první postupné krůčky Německa po sedmdesáti letech vědomé abstinence aktivní zahraniční politiky, notabene zapojení se do jakýchkoliv vojenských misí, ať už jsou to modré helmy. My jsme před zhruba třemi týdny byli v Bundestagu a hovořili jsme s kolegy CDU a bylo zřejmé, že pro ně to bude velmi obtížné, aby porozuměli situaci v Sýrii vevnitř, aby vlastně dospěli k tomu, že Německo bude participovat i ve vojenských komponentách, ale vnímám to tak, že  tenhle proceszačínají. Bude to pro ně velmi obtížné, musí se hodně učit, ale myslím si, že to má smysl už jen proto, že řadu těchto věcí nyní budeme muset zvládat v evropských kapacitách bez Američanů a v tomto ohledu je Německo prostě důležitý partner."

Poslechněte si záznam pořadu ZDE.

kategorie Z médií