KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Stovky lidí se zúčastnily odhalení památníku sv. Zdislavy

Stovky lidí se zúčastnily odhalení památníku sv. Zdislavy

Přidáno 29. 9. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 29.9.2015
V neděli 27. září byl v Křižanově odhalen unikátní architektonický památník sv. Zdislavy, místní rodačky, která byla v roce 1995 svatořečena papežem Janem Pavlem. Památník má v průměru dvanáct metrů a je vysoký kolem tří metrů.

„Kašnu památníku ze šedomodré žuly zdobí socha Zdislavy, kterou vytvořil akademický sochař Otmar Oliva. Dosud připomínala sv. Zdislavu jen plastika v místním kostele, letos to bude důstojný památník, který také přiláká nové návštěvníky do městečka,“ popisuje senátor a také člen přípravného výboru František Bradáč.

Ve 14 hodin byla sloužena mše svatá brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem za hudebního doprovodu sto členného pěveckého sboru z Vysočiny. Po ní byl slavnostně odhalen památník. Slavnosti se zúčastnila představitelka Zdislavy ve filmu V erbu lvice Milena Steinmasslová, která vystoupila s recitací. Celé odpoledne bylo zakončeno vystoupením  Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Tohoto slavnostního odpoledne se zúčastnila početná skupina senátorů a poslanců za KDU-CSL.

Památník se začal připravovat od roku 2012. Celkové náklady jsou kolem sedmi milionů a dosud se podařilo nashromáždit šest milionů. V roce 2013 byl slavnostně poklepán základní kámen, který požehnal papež František ve Vatikánu. Hlavními iniciátory a tahouny celého projektu realizace památníku je farář Tomáš Holcner a  Nila Vodičková.

Kdo byla sv. Zdislava
Narodila se kolem roku 1220 významnému velmoži Přibyslavovi z Křižanova a jeho ženě Sibyle. V sedmnácti letech ji provdali za urozeného Havla z Markvartic, který spravoval panství na severu Čech, a byl důvěrníkem krále Václava I. Blahořečena byla v roce 1907 a svatořečena v roce 1995 papežem Janem Pavlem II.  Zdislava byla nazývána matkou chudých, pomáhala nemocným a starala se o manžela a své čtyři děti. Je patronkou rodiny.

Kontakt:
František Bradáč