KDU.breadcrumbs.homeAktuality Archiv 2015 Servírují hospodští nekvalitní jídlo a alkohol?
Zpět

Servírují hospodští nekvalitní jídlo a alkohol?

Přidáno 11. 5. 2015 tiskové oddělení
Ilustrační foto
7.5.2015 ČT 1 Máte slovo
Polovina z vás pravidelně obědvá v restauracích a většina z vás popíjí víno. A jestlipak víte, proč je vám někdy po obědě zle? A po vínu ještě hůř? Inspektoři zjistili, že 40 % kontrolovaných vín je pančovaných či falšovaných. Ve stravovacích zařízeních je situace doslova katastrofální. Opět z těch, které se kontrolovaly, jedna třetina se musela dočasně uzavřít. Jak to, že my spotřebitelé jsme takto ohrožováni na zdraví, šizení, ba dokonce okrádáni? 

Téma pro ministra zemědělství Mariana Jurečku. 

Marian Jurečka: "Připravenou novelou chceme vyřešit ten problém, kdy zákazník dneska nemá plnohodnotnou jistotu, že to, když mu někdo deklaruje, že kupuje takové a takové víno, že to opravdu je skutečnost. Chceme, aby se od 1. ledna příštího roku prodávalo víno, které je k nám dováženo ze zahraničí v takových obalech, které není možné znovu naplnit a na těch obalech, aby bylo jasně garantováno etiketou, jaké je to víno a z jaké země pochází, aby zákazník věděl všechny informace, které ví, když si kupuje lahvové víno. Navrhujeme místo klasického kegového sudu tento obal, takzvaný bag-in-box, což je 5ti až do 25ti litrový obal. To znamená, že i ve vinotékách nebo v restauračních zařízení se může z tohoto boxu načepovat zákazníkovi víno."

Záznam pořadu si můžete poslechnout zde. 

kategorie Z médií