KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Rada schválila výsledky hodnocení výzkumných organizací za rok 2014

Rada schválila výsledky hodnocení výzkumných organizací za rok 2014

Přidáno 21. 12. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 18. 12. 2015
Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) schválila na svém zasedání 18. prosince 2015 konečné výsledky hodnocení výzkumných organizací za rok 2014. „Tento materiál bude jedním z podkladů pro návrh výdajů státního rozpočtu na vědu v příštím roce. Zároveň budou výsledky hodnocení zapracovány do analýzy stavu výzkumu,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek. Výsledky hodnocení budou zveřejněny na webu výzkum.cz v průběhu příštího týdne.

Výzkumné organizace byly hodnoceny podle metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací platné na léta 2013-2015. Platnost této metodiky byla prodloužena až do příštího roku, od roku 2017 chce úřad vicepremiéra Bělobrádka zavést nový způsob hodnocení.

Protože k 30. listopadu 2015 skončilo funkční období v Radě profesoru Jiřímu Málkovi, který zároveň zastával funkci místopředsedy RVVI a předsedy Komise pro hodnocení výsledků (KHV), byla dnes na programu volba jeho nástupců do čela Rady a Komise. Místopředsedou RVVI byl v tajném hlasování zvolen profesor Petr Dvořák, předsedkyní KHV pak nová členka Rady, profesorka Jitka Moravcová.

Rada také projednala stanovisko Bioetické komise RVVI k výzkumu na změnách lidského genomu. „Bioetická komise je v souladu se světovou odbornou veřejností přesvědčena, že jakékoliv úvahy o editaci genomu gamet v humánní klinické praxi vyvolávají závažné etické a sociální pochybnosti, přinášejí nepředvídatelná rizika a jsou předčasné.“ Bioetická komise zároveň vyzvala vědce, aby v této oblasti neprováděli výzkum, a poskytovatele podpory, aby na tyto výzkumné projekty neposkytovali finance.

Kontakt:
Radek Melichar