KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Pavel Svoboda požádal primátory Prahy a Brna o tramvaje pro Mariupol

Pavel Svoboda požádal primátory Prahy a Brna o tramvaje pro Mariupol

Přidáno 19. 11. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 18. 11. 2015
Pavel Svoboda navazuje na slib, který dal během návštěvy válkou ohrožené oblasti místním lidem: lepší tramvaje pro Mariupol.

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, se osobně obrátil na primátorku Krnáčovou a primátora Vokřála. Chce zajistit pro ukrajinský Mariupol vyřazené české tramvaje.

S primátorkou Prahy Krnáčovou již úspěšne jednal a jeho nápad, aby pražský Dopravní podnik daroval Mariupolu vyřazené tramvaje za minimálních nákladů se u primátorky Adriany Krnáčové setkal s pochopením. Ve středu 18.11. se se stejnou prosbou obrátí Pavel Svoboda i na primátora Brna Petra Vokřála. Dopis s prosbou o spolupráci dostane i šéf Dopravního podniku Hl.města Brna a náměstkyně Klára Liptáková.

U pražského dopravního podniku se nápad setkal s porozuměním a vstřícným přístupem. Tramvaje bude třeba technicky upravit z hlediska rozchodu kolejí, ale i tak je Praha připravena pomoci.

"Když jsem letos se skupinou europoslanců navštívil válkou zničené oblasti na Ukrajině, byl jserm šokován, jaký neuvěřitelný šrot jezdí v Mariupolu," komentuje svůj nápad Pavel Svoboda. "Bál jsem se do té tramvaje nastoupit a to už jsem zažil i přebíhání pod palbou v bojovém pásmu. Ty tramvaje jsou tak zničené, že jen pokus nastoupit  je skutečně jen pro odvážné."

Ukrajinský Mariupol si zaplatí dopravu vyřazených českých travají ze sponzorských darů. Praha a Brno by tak podle Pavla Svobody přispěly k obnově dobrého vztahu k českým technologiím, které bude válkou zničená Ukrajina brzy potřebovat.

Pro bližší informace : Alexandra Alvarová, 736 180 767
Pavel Svoboda - pavel.svoboda@europarl.europa.eu