KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Ministr kultury právě ocenil Dámy, Rytíře a Mecenáše české kultury

Ministr kultury právě ocenil Dámy, Rytíře a Mecenáše české kultury

Přidáno 27. 2. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 27. 2. 2015
Daniel Herman dnes udělil 7 nových ocenění Dáma, Rytíř a Mecenáš české kultury.

Titul Dáma české kultury ode dneška zdobí zpěvačku Martu Kubišovou a spisovatelku Magdalenu Horňanovou, Rytířem české kultury se stali sochař Olbram Zoubek a spisovatel Jiří Stránský. In memoriam obdrželi toto ocenění básník Zdeněk Rotrekl a sochař Jaroslav Šlezinger. Mecenášem české kultury je paní Dadja Altenburg-Kohl.

Titul Rytíř nebo Dáma české kultury získávají umělci s výrazným podílem na rozvoji duchovních, etických a kulturních hodnot s ohledem na jejich statečné osobní postoje a životní osudy. Mecenášem umění se stává osoba či instituce, která značnou měrou podporuje umělecké projekty i památky. Ministr kultury má za to, že i toto ocenění by mohlo dárce inspirovat k větší podpoře například scénického či výtvarného umění.

„Ocenění je především společenským uznáním a holdem těmto obdivuhodným - statečným i velkorysým osobnostem,“ říká ministr Herman.

Cenu tvoří kovová medaile s odznakem v etui a diplom; není spojena s finančním ohodnocením.
Slavnostní ceremoniál předání cen se uskutečnil v historické budově Národního divadla v rámci mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel.

Simona Cigánková
Tisková mluvčí Ministerstva kultury