Jste to, co jíte. Říká jedno staré přísloví. Co jsme tedy my Češi. V Evropě máme pověst popelnice Evropy. Co by na Západě nesnědli, tady koupíme. Křehčené maso, skořápky v kakau, pančované víno. Hodlá s tím ministerstvo zemědělství něco dělat? Může vůbec? Otázky pro ministra zemědělství a 1. místopředseda KDU-ČSL Mariana Jurečku.
Na aktuální otázky z oblasti zemědělství diskutoval s bývalým ministrem zemědělství Perrem Bendlem.
Marian Jurečka: "V legislativě budou vymezena dvě označení - česká potraviny a vyrobeno v České republice. Označení česká potravina bude definovat to, že pokud se jedná o jednodruhový výrobek, jako například ovoce, zelenina, mléko, takže 100 % této suroviny musí být vyrobeno přímo na území České republiky. Pokud jde o vícedruhové výrobky, například uzenářský výrobek, kde třeba koření nejsme schopni vyrobit u nás, tak výrobce může uplatnil 75 % suroviny na začátku toho výrobního procesu z komodit, které byly vyrobeny na území České republiky, takže zákazník okamžitě bude mít jasnou informaci o tom, odkud tento výrobek pochází. A pak ještě zavedeme kategorii pro výrobky, které nemůžeme vyrobit z domácích komodit, například třeba čokoládové výrobky, tak tam nabízíme možnost dobrovolného označení 'vyrobeno v České republice'. To znamená, že ten výrobní proces musí proběhnout tady."
Na záznam pořadu se můžete podívat zde.