KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 KDU-ČSL: Chceme férové podnikatelské prostředí

KDU-ČSL: Chceme férové podnikatelské prostředí

Přidáno 3. 6. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 3.6.2015
Návrh elektronické evidence tržeb prošel vládou a míří do Poslanecké sněmovny.

„Ministr Babiš objasnil některé detaily a zapracoval všechny námi požadované připomínky. Dva měsíce jsme prosazovali úpravu původního návrhu a to se nám nakonec dnes podařilo,“ řekl Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL.

KDU-ČSL požadovala vysvětlení a opravu řady pasáží v důvodové zprávě a v analýze dopadů elektronické evidence tržeb RIA, aby mohl být materiál vládou schválen.

„Před dnešním jednáním vlády jsme veškeré podklady prostudovali do detailů a na vládu jsme šli s požadavkem vyjasnění nesrovnalostí. Naše připomínky byly zapracovány, takže nyní už víme, jaké náklady bude mít stát se zavedením EET, známe její očekávané výnosy. Je jasně definované, kterých živností se EET bude v první fázi týkat, prosadili jsme také, aby o případných změnách v jejich výčtu nerozhodovalo ministerstvo financí, ale řešily se prostřednictvím nařízení vlády,“ řekl Marian Jurečka.

V první fázi bude elektronická evidence tržeb zavedena pro restaurace, hotely a stravovací služby. Později by měly tržby evidovat i podnikatelé v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. Nebude se naopak týkat například neziskových a charitativních služeb nebo spolkových a zájmových sdružení.

„Již ve volebním programu jsme jasně deklarovali, že chceme zavést pořádek ve výběru daní. Elektronická evidence tržeb je cestou, jak narovnat podmínky mezi nepoctivými živnostníky a živnostníky, kteří daně poctivě odvádějí. Nechceme nikoho trestat. Námi prosazené změny v návrhu by měly vést k vyššímu výběru daní a současně ochránit poctivé živnostníky,“ dodal Jurečka.

Tím však tažení vlády proti daňovým únikům nekončí. Připravujeme další opatření směřující k eliminaci daňových úniků v ekonomice, např. párování faktur pro zamezení nadměrných odpočtů DPH.

Kontakt:
Petra Hrušová