KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Daniel Herman se v neděli 17. května 2015 zúčastnil Terezínské tryzny 2015

Daniel Herman se v neděli 17. května 2015 zúčastnil Terezínské tryzny 2015

Přidáno 18. 5. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 17.5.2015
Akce se konala pod záštitou ministra kultury, který se tryzny zúčastnil v rámci „kultury připomínání“.

V rámci vzpomínkových akcí pořádaných k 70. výročí konce 2. světové války se v neděli 17. května 2015 na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně uskutečnila tradiční Terezínská tryzna. Pietní akt organizoval Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu spolu s Památníkem Terezín, Ústeckým krajem, Městem Terezín, Federací Židovských obcí v ČR a Terezínskou iniciativou. Tryzny se účastnili jak bývalí vězňové koncentračního tábora, tak i premiér Sobotka a ministři jeho vlády, členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR ze zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích, a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí. Ministr kultury zdůraznil, jak nesmírně důležité je připomínat všechny, kteří prošli peklem sběrných, pracovních a likvidačních táborů.

"Velmi si vážím všech, kteří se pietní akce zúčastnili. Chci též poděkovat učitelům, kteří na místo utrpení našich předků přivedli žáky a studenty - a množství přítomných dětí a mladých lidí mne velmi mile překvapilo. Jejich zájem o nedávné dějiny je důkazem toho, že kultura připomínání má smysl, že je v nás pevně zakořeněná a že vzpomínky pamětníků na hrůzy války budou jako varování předány dalším generacím," uvedl Daniel Herman.

Kontakt:
Simona Cigánková