KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Daniel Herman odhalil na Řezáčově náměstí v Praze pomník básníku Raineru Marii Rilkemu

Přidáno 12. 6. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 10. 6. 2015
Spolu s prof. Ernstem Ulrichem von Weizsäckrem a prof. Vladimírem Franzem se tak ministr kultury přihlásil k odkazu pražské německé literatury.

Pomník v podobě kamenného kvádru s Rilkeho verši odhalil dnes Daniel Herman spolu s německým politikem a vědcem Ernstem Ulrich von Weizsäckerem. Za českou stranu byl dále přítomen prof. Vladimír Franz, poradce ministra kultury, jenž se ve věci vzniku pomníku významně angažoval. Slavnostního aktu na Řezáčově náměstí se účastnily také další osobnosti politického a společenského života života, mezi jinými starosta Prahy 7 Jan Čižinský nebo bývalý československých tenista Jan Kodeš. Všichni řečníci se shodli na Rilkově celoevropském významu a také na tom, že vzhledem k básníkovým českým kořenům a dětství a mládí prožitém v této části Prahy sem pomník bytostně patří.

"Rilke reprezentuje symbiózu česko-německé a německo-židovské kultury, jež byla pro Prahu přelomu 19. a 20. století charakteristická. Právě tato symbióza spoluutváří identitu naší země," řekl v úvodním projevu Daniel Herman.

René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke se narodil v Praze roku 1875. V letošním roce si tedy světová kulturní veřejnost připomíná 140. výročí jeho narození.

Kontakt:
Simona Cigánková