KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Zdechovský: Český parlament patří v EU k nejaktivnějším

Zdechovský: Český parlament patří v EU k nejaktivnějším

Přidáno 14. 8. 2014 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 14.8.2014

Brusel/Praha – Česká republika patří v EU k nejaktivnějším zemím v připomínkování legislativních návrhů Evropské komise. Ta zasílá vždy své nové legislativní návrhy a podklady ke konzultaci národním parlamentům, které mohou předkládat vlastní stanoviska. K nim se pak Komise vyjádří v rámci tzv. „politického dialogu“.

Česko předčilo i „staré země“ EU
Podle poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) si obě komory českého parlamentu vedou v této věci více než dobře. Podle něho je veliká škoda, že Parlament ČR nedokáže svoji přednost dostatečně prodat.

„Český Senát i Poslanecká sněmovna patří k nejaktivnějším v Evropě, a to dokonce i ve srovnání se starými členskými zeměmi EU. Bohužel málokdo o tom ví a český parlament dosud nedokázal prezentovat svoji aktivitu veřejnosti takovým způsobem, jakým by bylo třeba,“ říká český europoslanec Tomáš Zdechovský, který vyzdvihl i výbornou spolupráci i předsedou sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Ondřejem Benešíkem.

Své tvrzení o aktivitě obou komor českého parlamentu dokládá europoslanec také konkrétními čísly:
„Podle výroční zprávy Evropské komise pro rok 2013 bylo z celkových 612 stanovisek národních parlamentů 64 zaslaných Senátem ČR, což je druhý největší počet po prvním Portugalsku. Poslanecká sněmovna ČR zaslala stanovisek 8. V obou případech se jedná o vysoké číslo ve srovnání s našimi sousedy. Polský Senát se vyjádřil osmi stanovisky, Sejm šesti a Slovenská národní rada zaslala pouze jediné."

Český parlament ovlivňuje rozhodování Komise
„Pro mne je povzbuzující vidět, že Češi nezůstávají stranou a aktivně se podílí na vytváření politického dialogu. Pro mnohé možná překvapivě je český parlament aktivním hráčem na evropské politické scéně a nepřímo se tak podílí na mnoha rozhodnutích Komise,“ dodává Zdechovský.

Celou výroční zprávu Evropské komise si můžete přečíst zde.

Kontakty pro média:
Tomáš Zdechovský