KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Udělá to Chládek, Mládek, Bělobrádek

Udělá to Chládek, Mládek, Bělobrádek

Přidáno 9. 1. 2014 tiskové oddělení
9.1.2014 Lidové noviny Strana 4 Domov; FILIP NACHTMANN

Musíme dát českým vědcům takové podmínky, aby se jim u nás vyplatilo zůstat, říká v rozhovoru pro LN budoucí ministr bez portfeje pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
* LN Jak se připravujete na správu oblasti vědy a inovací?

Mám již sjednané schůzky s šéfy grantové a technologické agentury. Měl bych se sejít také s šéfem Akademie věd ČR a už jednám s mnoha lidmi, kteří se profesně touto oblastí zabývají. Obecně se teď seznamuji s problematikou a vybírám lidi. Chci pracovat na správném nastavení systému, protože před volbami jsme z mnoha stran slyšeli roztrpčené ohlasy, že spolupráce teď nefunguje tak, jak by měla.

* LN Kdo bude ve vašem týmu?

Obecně lidé z oblastí vzdělávání, vědy a soukromého sektoru. Všechny tyto tři součásti musejí být v mém týmu zastoupeny.

* LN Jaké jsou podle vás hlavní problémy české vědy?

Je to poměrně malá vydefinovanost cílů. Koncepce vědy, výzkumu a inovací musí souviset s mnoha dalšími: ať už je to energetická koncepce, koncepce dopravní infrastruktury a podobně. Abychom si mohli říct, co s Českou republikou chceme dělat a kam ji budeme směřovat. Jestli chceme být montovnami, nebo zda náhodou nemáme potenciál na to, abychom vytvořili technologická centra, která budou fungovat, udrží české vědce a přitáhnou vědce ze zahraničí. Náš hlavní problém je v tom, že dokážeme vygenerovat skutečně velkou sílu schopných lidí, ale ti nám často odcházejí, protože tu nemají podmínky. Nejen finanční, ale třeba i možnost kariérního růstu.

* LN Chybějí na lepší vývoj, výzkum a inovace peníze?

Neznám nic v naší zemi, o čem by lidé řekli, že je přefinancované. Vždy je možné uvolnit více peněz. Ale záleží také na efektivitě. Když začne fungovat větší koordinace, synergie, když se jasněji nastaví pravidla, půjdou peníze lépe použít. Věda, výzkum a vývoj by si ale samozřejmě peníze zasloužily.

* LN Oproti zahraničí přispívá tuzemský soukromý sektor na výzkum poměrně málo. Může s tím nová vláda něco dělat?

Můžete soukromý sektor motivovat a přesvědčit ho, že to má smysl. Už dnes jsou ukázkové firmy, které investují poměrně dost a v podstatě už od středních škol si vychovávají lidi. Ale my nesmíme myslet jen na velké firmy. Potřebujeme, aby i ty menší tíhly ke spolupráci s výzkumem. A začíná to už před učňovským školstvím, vlastně už u dětí a jejich výchovy. Lidské zdroje jsou největší hodnota, kterou máme. Pochybuji, že by se naše problémy vyřešily jen penězi.

* LN Budete se nad otázkami české vědy speciálně potkávat i s budoucím ministrem školství Marcelem Chládkem?

Musí vzniknout triumvirát Chládek, Mládek, Bělobrádek. Měli bychom spolu řešit otázky technologické a grantové agentury, čerpání z evropských fondů. Musíme dobře využít všechny zdroje.

* LN Pražští rektoři si stěžují, že Praha jako bohatý region nedosahuje na peníze z EU. Budete chtít zlepšit podmínky čerpání?

Samozřejmě se budu i s pražskými rektory bavit. Je tu trochu souboj Praha–Brno a Brno teď mělo převahu. Vznikl tam kampus, naše Veterinární a farmaceutická univerzita také zažila velký stavební boom. Věda se tam dělá. Na druhou stranu peníze pro Prahu z některých fondů jít nemohou, protože hlavní město má vysoký produkt. Takže se ty projekty musejí stěhovat. I tohle rozhodování nás čeká. Stěhování mimo Prahu holt možná bude taktické a bude třeba udělat.
kategorie Aktuality