KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 TZ: Lidovci chtějí jednotnou evropskou databázi historie aut

TZ: Lidovci chtějí jednotnou evropskou databázi historie aut

Přidáno 13. 3. 2014
Aktualizováno Lidé, kteří kupují ojeté auto, často vůbec nevědí, kolik má vozidlo ve skutečnosti najeto. Ve velké většině případů se přitom jedná o mnohonásobně větší počet ujetých kilometrů, než se oficiálně uvádí. Řešení tohoto problému na evropské úrovni si vytkla jako jednu ze svých priorit KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu.
Až 90 % tachometrů u starších aut je stočených
„Koupíme-li si ojeté auto starší víc jak pět let, můžeme si být na 90 % jistí, že má stočený tachometr. Skutečnou historii se lze dozvědět pouze pokoutnými způsoby přes záznamy o historii auta v chráněných databázích výrobců,“ říká Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se problematikou ochrany spotřebitele dlouhodobě zabývá.
„Databázi bychom také rozšířili o uložení zákonné povinnosti pojišťovnám zde nahlásit a zaznamenat každou škodní událost na vozidle. Mnohdy člověk ani neví, že kupuje bourané auto, případně auto sestavené ze dvou aut,“ doplnil lidovecký dopravní expert Antonín Tesařík. Podle lidovců propojení databází pomůže odhalit i případné pojistné podvody s „havarovanými“ automobily.

Stáčení je celoevropským problémem
„Navíc musím dodat, že fenomén stáčení zdaleka není jen českou specialitou. Setkat se s ním můžeme například i v Německu, které je pověstné poctivostí svých obyvatel. Nadešel čas, aby se problém konečně začal řešit,“ zdůraznil Zdechovský. „Protože se jedná o záležitost celoevropského rozsahu, měla by se řešit na úrovni evropské osmadvacítky. Evropská unie zde má jedinečnou příležitost ukázat, že je schopná zasáhnout ve prospěch svých občanů. KDU-ČSL se bude v Evropském parlamentu zasazovat o vytvoření celoevropské databáze historie aut, kde by si každý spotřebitel mohl jednoduše historii stáhnout,“ vysvětluje Zdechovský lidovecký návrh řešení tohoto problému.