KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Pavel Bělobrádek k nemocničním poplatkům

Pavel Bělobrádek k nemocničním poplatkům

Přidáno 21. 3. 2014 tiskové oddělení

Místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se ve čtvrtek 20.3.2014 vyjádřil ve zprávách ČRO Radiožurnálu k možnosti znovuotevření debaty o nemocničních poplatcích.

--------------------
To byl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. A teď je u telefonu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dobrý den.

Dobrý den.

--------------------
Proč si myslíte, že by koalice měla otevřít debatu o obnovení nemocničních poplatků.

--------------------
Tak já jsem to takhle přesně neřekl, za prvé chci říct, že KDU-ČSL bude držet koaliční smlouvu a my budeme určitě hlasovat pro to, aby se peníze do zdravotnictví daly, protože si neumíme představit žádnou jinou variantu.

--------------------
A co jste tedy řekl v souvislosti s těmi hospitalizačními poplatky?

--------------------
Já jsem řekl, že tuto debatu klidně můžeme otevřít, ale že musí jasně potom souhlasit všichni tři koaliční partneři. My jsme už při tom koaličním vyjednávání nebyli zastánci toho, aby se zrušily poplatky za hospitalizaci, u těch ostatních, ty už skutečně ztratily určitou regulační svoji roli, ale u těch hospitalizačních nám to přišlo jako logické. To znamená, že v tomhle případě my jsme otevřeni debatě, ale do té doby, než bude souhlas v celé koalici, tak myslím, že není v podstatě příliš o čem hovořit, nicméně my jsme připraveni k tomu, pokud budou ochotni ostatní koaliční partneři o tomto hovořit, tak jsme připraveni i tuto variantu zvážit velmi silně, protože my jsme si mysleli, že by samozřejmě sociálně citlivě, tím myslím, že by tam bylo omezení třeba počtem dnů, za které si lidé budou připlácet za hospitalizaci, že to je varianta, která je možná a my jsme to tak měli také v programu.

--------------------
Tolik vicepremiér Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. Děkujeme, na shledanou.

Díky, na shledanou.

Celý rozhovor si můžete poslechnou zde: prehravac.rozhlas.cz/audio/3086059