KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 KDU-ČSL: na Ukrajině začíná normalizace, myslíme na ukrajinské demokraty

KDU-ČSL: na Ukrajině začíná normalizace, myslíme na ukrajinské demokraty

Přidáno 18. 1. 2014
KDU-ČSL pozorně sleduje vývoj na Ukrajině. Ukrajinská vláda a ukrajinské soudy se snaží dělat vše proti prodemokratickým demonstracím v centru Kyjeva. Soud demonstrace zakázal a prezident podepsal zákony namířené proti demonstrantům.
Zákony nyní pod přísnými tresty zakazují nepovolenou instalaci stanů, používání zesilovačů na veřejných prostranstvích či protestní konvoje více než pěti automobilů. Za pomluvu vládních představitelů například hrozí až rok nápravných prací a až pěti lety vězení může být potrestáno blokování úřadů.
"Je to přesně jako v Československu na začátku normalizace," komentuje dění na Ukrajině Pavel Svoboda, lídr KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu, a dodává: "Podporujeme demokraticky smýšlející Ukrajince." Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oceňuje vyjádření evropského komisaře Štefana Fülleho, který se Ukrajinců zastal, a vyjadřuje své obavy: "Naše vláda by měla vývoj na Ukrajině sledovat a vyjádřit stejně jako Evropská unie velké znepokojení. Je nebezpečí, že to na Ukrajině dopadne jako v Bělorusku."

Jan Čižinský
zahraniční tajemník KDU-ČSL