KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Joseph Daul a Pavel Svoboda „Za mrtvé na Ukrajině nesou odpovědnost Ti, kdo přijali drakonické zákon

Joseph Daul a Pavel Svoboda „Za mrtvé na Ukrajině nesou odpovědnost Ti, kdo přijali drakonické zákony proti demonstrantům. Spoluodpovědnost nese i Rusko!“

Přidáno 24. 1. 2014 tiskové oddělení
Včera byl v Praze na návštěvě předseda největší a nejvlivnější Evropské politické strany – Evropské lidové strany (EPP) Joseph Daul. Joseph Daul absolvoval setkání s čelnými představiteli KDU-ČSL, která je členskou stranou Evropské lidové strany. Tématem jednání bylo mimo jiné i dění na Ukrajině. Joseph Daul vydal z Prahy ostré prohlášení, které přikládáme k této tiskové zprávě. Pavel Svoboda, lídr KDU-ČSL do Evropského parlamentu, po jednání s Josephem Daulem prohlásil: „Ostřelovači do demokratické diskuse nepatří. Je třeba, aby se dosluhující česká vláda zasadila všemi prostředky o to, aby násilí v Kyjevě přestalo. Předčasné volby vidím jako jediné demokratické řešení pro Ukrajinu.“
Joseph Daul z Prahy: "Nejprve chceme vyjádřit svoji upřímnou soustrast rodinám obětí násilí na Ukrajině.

Použití násilí, jaké se v současné době odehrává na Ukrajině, je nepřijatelné . Požadujeme, aby se z ulic stáhli vražední odstřelovači, Berkut i ozbrojené síly ministerstva vnitra. Armáda musí odmítnout jakoukoli roli v utlačování lidí.

Požadujem urychlené svolání Rady bezpečnosti OSN o situaci na Ukrajině .

Drakonické zákony schválené 16. ledna 2014 nemají být implementovány, ale zrušeny a prohlášeny za neplatné. Tyto zákony jsou problematické nejen kvůli procesu, kterým byly přijaty, což nevyřeší žádná nová procedura, ale proto, že obsah těch zákonů je nedemokratický.

Je zřejmé, že je to prezident Janukovyč, jeho vláda a ti, kteří hlasovali pro tyto zákony v parlamentu, kdo nesou odpovědnost za smrt a oběti na Ukrajině.

Vyzýváme orgány EU a příslušné národní vlády členských států EU, aby uplatnily všechna vhodná příslušná opatření a nástroje, včetně zavedení individuálních cílených opatření a sankcí zamířených na omezení vycestování a zmrazení účtů a majetku těch ukrajinských úředníků, zákonodárců a jejich sponzorů ( oligarchů ), kteří jsou zodpovědní za rozsáhlé porušování lidských práv a právního státu, za represe proti pokojným občanům, za úmrtí občanů, jakož i za zavedení drakonických zákonů porušujících mezinárodní závazky ukrajinského státu.

Rusko nese odpovědnost za vývoj na Ukrajině. Vyzýváme Rusko, aby upustilo od vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny, aby upustilo od uplatňování politického a ekonomického nátlaku v rozporu s Helsinským závěrečným aktem a s Memorandem o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu přijatým v roce 1994 v Budapešti. Zneužití vlivu bude mít jistě vliv na olympijské hry v Soči."

Jan Čižinský, zahraniční tajemník KDU-ČSL
kategorie Aktuality