KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2013 Potraty? Ne! Homosexuálové? Ano!

Potraty? Ne! Homosexuálové? Ano!

Přidáno 8. 10. 2013
8.10.2013 Blesk Strana 2 Politika; Jan Exner

PRAHA - Chce lidovce, kteří v minulých volbách úplně propadli, vrátit do Sněmovny. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (36) ještě nedávno žil bouřlivě. Teď kritizuje Nečasův románek, odmítá potraty, ale neodsuzuje homosexuály.
* Ještě nejste tak úplně známá osobnost. Má cenu vás představovat? Opravdu věříte, že strana bude opět na výsluní?

Věřím. Dlouhodobě nás k tomu předurčuje například to, že jsme uspěli v krajských volbách. A i to nás naplňuje optimismem.

* Čím chcete voliče oslovit?

Jsme jediným opravdovým představitelem křesťanské demokracie. A v posledních volbách v Německou se ukázalo, že má křesťanská demokracie co nabídnout. My se chceme inspirovat právě u CDU-CSU. I u nás je třeba dbát na zodpovědnost i solidaritu. Že stát nesmí podvazovat podnikání, ale naopak mu pomáhat, že je ale také třeba sociální soudržnost. Jsme alternativou pro ty, které zklamal neoliberální přístup Nečasovy vlády, ale nechtějí volit ČSSD nebo komunisty. A navíc nejsme neznámou stranou, máme dlouhou historii.

* Jste zastánci církevních restitucí. Souhlasíte s nimi v současné podobě?

My ve vládě, která je schválila, nebyli. Pro nás nejsou otázkou politickou, ani náboženskou, ale právní. Jestliže Ústavní soud rozhodl, že církevní restituce mají být, tak být mají. O výši restitucí ale rozhodla Nečasova vláda.

* Ale z principu s nimi souhlasíte?

Co bylo ukradeno, má být vráceno.

* Nevadí vám, že schváleny byly v době krize, kdy se stále více lidí dostává do nouze?

Tady to vypadá, jako by nikdy nebyla vhodná doba. Důležité je si uvědomit, že restituce je balík peněz, který se bude vyplácet každý rok v desítkách let. V rámci státního rozpočtu to nebude částka zcela zásadní. A navíc spousta těch peněz půjde do zdravotnictví, do školství, do sociálních služeb. Vzniknou díky nim nová pracovní místa. Naopak to může rozhýbat ekonomiku.

* Jste praktikující katolík?

Ano, ale až od 27 let. Do té doby jsem žil trochu divokým životem - sex, drogy a rokenrol. To byl můj životní styl. Teprve pak jsem se dal na pravou víru.

* Žijete podle desatera?

Desatero není přikázání, jak je špatně překládáno, ale spíše doporučení. Každý někdy selže, každý udělá chybu. Jde ale o to, aby věděl, že to nebylo správné. Nikdo ale není dokonalý.

* Jistý praktikující katolík, nedávno ještě premiér, desatero nedodržoval. dt Co si o »smilnění« pana Nečase, který stál nemálo peněz daňové poplatníky, myslíte?

Ono ho křeslo stálo to, že jeho sekretářka a partnerka úkoluje tajné služby, které spadají pod něj. A to je problém. Byl to skandál, který skončil tak, jak skončit měl.

* Proč vaše billboardy připomínají kvůli velkým slunečnicím reklamu na olej?

Billboard je od toho, aby zaujal, a jestli zaujal, pak je to dobře.

* A proč slunečnice?

Protože má žlutou barvu, to je naše korporátní barva. A protože je to rostlina, která jde v určité fázi pořád za světlem, má tu tendenci vidět energii, kterou dostává, a je užitková. Není jen n krásná, ale přináší užitek.

* Jaký máte postoj j k homosexualitě?

V naší straně jsou také homosexuálové. My nikoho nesoudíme, ale domníváme se, že podpořit je třeba rodiny s dětmi. A pokud jde o snahu umožnit výchovu dětí homosexuálními páry, k tomu není důvod, myslím, že dítě má právo na otce i matku.

* Dříve někteří vaši zákonodárci, zejména pan Karas, aktivně bojovali za zákaz interrupce. Není váš postoj s odstupem pem času liberálnější?

Podle mě je lidský život hohoden ochrany od početí po přirozenou smrt. To je jednoznačné, proto odmítáme i euthanazii. Je však třeba pomoci tomu, aby dítě nebylo sociálním problémem. Aby budoucím maminkám, kterým hrozí složitá sociální situace, někdo pomohl, aby dítě donosily. Aby je gynekolog, partner či třeba rodič netlačil k potratu.

* Co dělat, aby umělých potratů bylo méně?

My chceme podporovat takovou cestu, aby dítě mohly donosit, případně ho dát donosit případně ho dát k adopci, využít babyboxu nebo podstoupit utajený porod. Zkrátka využít všechny možnosti, aby každé dítě, které nemusí odejít ze života, tady zůstalo. Každý život je dar.

* Jste pro úplný zákaz interrupce nebo jen pro maximální omezení?

Na to je třeba celospolečenská diskuze. Mnoho lidí to bere jako chirurgický zásah typu odebrání mandlí. Přitom jde o integrální zásah do ženy, pro ni to není žádná radost. Je potřeba zajistit, aby co nejméně lidských životů takhle končilo. Usilujeme o co nejvíce prevence, a také, aby co nejvíce těhotných žen, které už v nějaké obtížné situaci jsou, děti donosily. Represe je pro nás teď nerealizovatelná. Nyní jde o to, aby bylo lidem vysvětleno, že nejde o NĚCO, ale o lidskou osobu.