KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2013 Obec lidovců. Kdo volil KSČM?

Obec lidovců. Kdo volil KSČM?

Přidáno 30. 10. 2013
30.10.2013 Mladá fronta DNES Strana 3 Střední Čechy; Radek Bartoníček

Ve Chmelné na Benešovsku získala KDU-ČSL nejvyšší podíl hlasů v kraji. Ze 79 lidí ji podpořilo 31, tedy dvě pětiny. Ale v celých středních Čechách strana získala jen čtyři procenta. Proč má právě ve Chmelné takovou podporu?

CHMELNÁ Včerejší dění na návsi uprostřed Chmelné nebylo pro současnou vesnici zrovna obvyklé.
Odpoledne se po návsi prohánělo několik dětí, vrata domů byla otevřená dokořán a poněkud nezvyklý byl i obsah papírku, který byl nalepený na autobusové zastávce. Čísla na něm ukazovala, že KDU-ČSL získala v této vesnici 39,27 procenta hlasů. Navzdory tomu, že v některých sousedních obcích dosti silně bodovali komunisté a sociální demokraté.
„No jo, KDU-ČSL získala u nás hodně procent, jenže nám rostou počty komunistů,“ upozorňoval poněkud zachmuřeně starosta Chmelné Tomáš Martínek. Tento růst je v obci „závažný“, KSČM volili tři voliči. „Jenže při minulých volbách to byl jen jeden člověk,“ dodával starosta.
Chmelná je skutečně netypická středočeská vesnice. Jenže, jak je to možné?
Jiří Holejšovský včera tahal mohutné pytle s bramborami, které pěstuje rodina na několika hektarech půdy, a volebními výsledky nebyl nijak překvapený. „Také jsem volil lidovce, myslím, že měli nejvíce propracovaný prorodinný program. Nám výsledky nepřijdou nijak překvapivé, my se spíš divíme, jak někdo může volit KSČM nebo ČSSD,“ vysvětloval s tím, že lidovci měli vždy v obci tradici, sahající až do první republiky.

Rod z 18. století

Tradice je slovo, které je slyšet ve Chmelné často. Některé rodiny tady žijí po staletí, mnoho let pracují na půdě, málokdo odtud odchází, řada lidí má minimálně dvě až tři děti. „Náš rod sem přišel v roce 1736, já už jsem deváté pokolení a syn je desáté,“ ukazuje Holejšovský na syna, který se – jak jinak – jmenuje také Jiří. „Nemám v plánu odcházet, žiji tady rád a chci se věnovat zemědělství,“ říká sedmnáctiletý Jirka.
Podobné názory mladých jsou slyšet ve Chmelné často. I když tady vyrůstají nové domy podobně jako v jiných místech středních Čech, do těch ve Chmelné se nestěhují Pražané, ale opět místní lidé, kteří se podílejí na spolkovém životě obce.

Lidé tu drží pospolu

„Samozřejmě, že zůstanu tady,“ prohlašuje před dokončovaným domkem Tomáš Kučera, jinak náčelník hasičů, který si pochvaluje například soudržnost místních lidí.
„Když je potřeba, lidé se semknou a drží pospolu. Jinak to ani nejde, jsme malá obec a každý musí pomoci. Pořádáme pro obec řadu akcí, máme i mladé hasičské družstvo,“ vyjmenovává Tomáš, který slibuje, že před blížící se veselkou dodrží také místní zvyk – pozve lidi na štando.
Na co? Přece na předsvatební pohoštění, na které se sejde řada lidí z vesnice. Stejně jako při stavění máje, žehnání obnovené kapličky nebo akcích myslivců či rybářů.
„Lidé tady drží pospolu a vidí, že křesťanské hodnoty mají svůj smysl,“ bilancuje starosta Martínek. Sám je nestraník, ale i on volil KDU-ČSL. „Líbilo se mi třeba to, že předseda strany v televizní debatě jako jediný vzpomněl Desatero,“ loučí se a přemítá nad jedinou věcí: kdo jen v jeho obci mohl volit ty komunisty?