KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2011 Žádná úspora, ale zlozvyk

Žádná úspora, ale zlozvyk

Přidáno 4. 4. 2011
"Je to běh na dlouhou trať, samozřejmě. Nečekal jsem, že to bude zítra, a ani na takové zázraky nevěřím," říká o své politické práci Petr Šilar  v rozhovoru pro Orlický deník.

Orlickoústecko - Od nedělního rána si někteří dobře, někteří špatně zvykáme na letní čas. Do čela lidí, kterým posunování hodinových ručiček velmi vadí a komplikuje život, se postavil senátor PETR ŠILAR. Chtěl by dosáhnout zrušení letního času, proto na toto téma chystá veřejné senátní slyšení a připravuje také petici, kterou budou moci podepsat všichni ti, kteří se s hodinovým posunem těžko vyrovnávají. Senátorovi, který začal brojit proti letnímu času už jako krajský radní, jsme položili několik otázek.

* Váš boj má mezi lidmi řadu sympatizantů, ale co politici? Četla jsem i štiplavé výroky...

Už mi někdo vynadal, že se mám zabývat vážnými tématy, a ne kravinami. Já jsem ovšem toho názoru, že v politice je třeba prosazovat ty věci, které lidi běžně štvou. A letní čas jim opravdu vadí. Pokud to kdysi vrcholní politici takhle špatně rozhodli, tak je potřeba usilovat o změnu. Politika se nedělá pro horních deset tisíc, ale pro obyčejné lidi. Apokud ne, tak je to špatná politika.

* Připravujete petici, kdy by se mohla začít podpisovat?

Na petici se intenzivně pracuje. Lidem změna času vadí, otázka ovšem je, a o to se mí příznivci začínají přít, zda zachovat zimní, nebo letní čas. Udělám si anketu a uvidím, co z té debaty vzejde. Protože petice by měla jít i do evropského parlamentu, budeme ji překládat do angličtiny a jiných jazyků. Musí být vypilovaná, vše musí být ošetřené právníky, a to chvíli potrvá. Původně jsem myslel do čtrnácti dnů, ale vypadá to, že do tří neděl by petice mohla být na světě. Už mám ochotné kolportéry z celé republiky. V květnu bude také odborný seminář, na který se mi už přihlásila řada lidí.

* Co vám nejvíc na letním času vadí?

Především se ukázalo, že nepřináší žádnou úsporu energie, ale stal se z toho určitý zlozvyk. Byrokracie ho zavedla a teď se jej drží. Ukazuje se, že změna času má na lidi negativní vliv, v současném stresovém prostředí se však těžko prokazuje, do jaké míry. Mluvit však můžete o špatném vstávání, neurózách, o tom, že v tomto jarním období lidé více umírají. Jaký má změna času negativní vliv na biorytmus člověka, bude na konferenci hovořit profesorka Illnerová. Člověk, který má firmu zabývající se softwary,mě upozornil, že velké problémy dělá také počítačovým expertům. Někdo mi také napsal, že je údajně v těchto dnech více dopravních nehod. Pak lidem vadí i doprovodné jevy, jako že musí vstávat o hodinu dříve do práce, takže za tmy. Píšou mi naštvané maminky, že změnu času nemohou vysvětlit dětem a minimálně čtrnáct dní mají problémy se vstáváním do školky. Ozval se i jeden pán s tím, jak má letní čas vysvětlit svému kocourovi, kterého chodí venčit. Pak je také určitá skupina lidí, kterým vadí jen pouhá manipulace s osobní svobodou. Nechtějí se smířit s tím, že jim někdo "shora" nařídí, že bude o hodinu míň, či o hodinu víc. Příkladem je prezidentův tajemník Jakl. Řekl bych, že tak třetině populace změna času skutečně vadí. Řada z nich už se přidala k mému protestu, ozývají se mi lidé z celé republiky. V jednom pořadu jsem řekl víceméně jako vtip, že se snižuje dojivost krav, a hned se toho chytla média. Nechtěl bych, aby z toho byla senzace, ale trvalé téma k diskuzi. Vidím to jako celoroční problém, proto bych chtěl, abychom postupovali cílevědomě: seminář, diskuze, věrohodná petice, kterou bychom dokázali ovlivnit nejvyšší patra politiky.

* A jak jste prožil minulou neděli?

Copak neděli, ale ty další dny, pondělí, úterý... Těžko vstávám, bolí mě hlava. Samozřejmě je to dané i tím, že musím hodně cestovat, ale kdybych sám na sobě nic necítil, tak bych proti tomu neprotestoval.

* Zemřel pekař Pecka, velký bojovník za zrušení letního času. Je to pro váš boj velká ztráta?

Pekl výborný chleba. Svým okolím byl považován tak trochu za kverulanta, já bych však chtěl rozpoutat seriozní diskuzi za účasti vědců.

* Hodně se mluví o tom, že s posunováním hodin už skončilo Rusko.

Kéž by bylo tolik osvícených politiků jako je Medveděv, nařídili by a bylo by to (smích).

* Prosadit něco takového bude ale běh na dlouhou trať?

Jako ostatně všechny projekty, které jsem v politice dělal. Jsem přesvědčen, že se prosadí takové věci, jako je spalovna komunálních odpadů, že konečně začneme dělat ekologické projekty... Tak je to běh na dlouhou trať, samozřejmě. Nečekal jsem, že to bude zítra, a ani na takové zázraky nevěřím.
Dana Pokorná