KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2011 Místopředsedkyně KDU-ČSL Helena Šustrová: „Forma maturitního vysvědčení poškodí pilné maturanty, kte

Místopředsedkyně KDU-ČSL Helena Šustrová: „Forma maturitního vysvědčení poškodí pilné maturanty, kteří věřili Cermatu.“

Přidáno 6. 4. 2011
Při přípravách státních maturit Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání, které má státní maturity na starosti) vyhlásil, že se studenti budou moci přihlásit k nepovinným maturitním předmětům bez jakéhokoliv rizika. Nepovinné předměty jsou takové, které jsou nad rámec běžné státní maturity. Studenti, kteří si v listopadu nepovinné předměty volili, měli mít možnost se beztrestně ze zkoušky omluvit a v případě neúspěchu si zvolit neuvedení špatné známky z nepovinného předmětu na maturitním vysvědčení. Nyní se ukázalo, že je vše jinak. Cermat sliboval podmínky, které nebyl schopen zajistit. Legislativní rada vlády shodila návrhy Cermatu ze stolu a studenti, kteří si navolili nepovinné předměty, se nestačí divit.

Studentům nyní hrozí, že případné špatné známky z nepovinných předmětů budou uvedeny na maturitním vysvědčení. Navíc školy velmi často nechtějí přijmout omluvu ze zkoušky z nepovinného předmětu a opět hrozí, že studentovi bude tedy na maturitním vysvědčení vyznačena nepovinná zkouška tak, že to bude vypadat, jako by při ní propadl. Místopředsedkyně KDU-ČSL Helena Šustrová vyzývá ředitele škol, kterých se státní maturita týká: „Je třeba přijímat omluvy studentů z nepovinných zkoušek. Ve chvíli, kdy je jasné, že známky z nepovinných předmětů budou na maturitním vysvědčení uvedeny, má mnoho studentů oprávněnou obavu, že si vysvědčení nepovinnými předměty pokazí. Pokud by studenti Cermatu nevěřili, nepovinné předměty by si nezapisovali. Už tento fakt je dostatečnou omluvou,“ uvádí místopředsedkyně KDU-ČSL Šustrová.