KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2011 Místopředseda KDU-ČSL kritizuje postup delegace ČR na summitu EU

Místopředseda KDU-ČSL kritizuje postup delegace ČR na summitu EU

Přidáno 10. 12. 2011
„Snahu o vyrovnaný rozpočet vláda deklaruje na domácí scéně, ale na úrovni EU jí okopává kotníky. Takové nelogické lavírování vede Českou republiku v rámci EU k izolaci. Přestáváme být vnímáni jako solidní partner evropského prostoru a stáváme se okrajovým satelitem, mířícím na Východ,“ varuje místopředseda lidovců Pavel Svoboda.
„Musím se ptát, proč vláda nepředloží transparentní seznam výhod, které České republice takové lavírování po boku britských a dalších euroskeptiků přináší. Současný propad směnného kurzu koruny dokazuje, jak pevnou pupeční ekonomickou šňůrou jsme s eurozónou svázáni, i když nejsme jejími členy. Proto podle mého názoru má Česká republika zájem na silné a stabilní eurozóně, zejména na vztazích s Německem, s nímž nejintenzivněji obchoduje,“ tvrdí Svoboda. „To je ale zcela opačné směřování, než jakým českou zahraniční politiku vede prezident Klaus. Časová souvislost mezníkového jednání EU v Bruselu a ruských námluv Praze tuto českou zahraničněpolitickou schizofrenii ukázala v nejostřejších konturách,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL pro zahraničí Pavel Svoboda. Dodal také, že veřejně deklarovaná ruská snaha po obnově SSSR i totalitní prvky povolebního vývoje v Rusku jasně dokazují, že jde o mnohem víc než o pouhou volbu obchodního partnera.

Svoboda je přesvědčen, že eurozóna překoná současné potíže a po nastolení pevných pravidel hospodaření se opět stane spolehlivým partnerem na světovém trhu. „Potom, jakmile to bude ekonomicky a politicky odpovědné, přijde čas i přijetí eura jako české měny. Vyzýváme současnou vládu, aby tento cíl nevyřazovala ze svých plánů a aby alespoň v této věci cítila odpovědnost za dění v naší zemi i v budoucnosti, kdy zde již vládnout nebude,“ uzavírá Svoboda.