KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2010 Prohlášení k zastavení restrukturalizace zdravotních ústavů a privatizaci tkáňové banky

Přidáno 18. 3. 2010
Tisková zpráva KDU-ČSL k zastavení restrukturalizace zdravotních ústavů a k privatizaci tkáňové banky.
Ministryně zdravotnictví ČR Dana Jurásková dnes na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny oznámila, že zastavuje projekt restrukturalizace zdravotních ústavů, který znamenal soustředění činností 14 zdravotních ústavů pouze do dvou – do Ostravy a do Prahy a faktické utlumení všech zbývajících zdravotních ústavů.

KDU-ČSL uvítala, že paní ministryně po celé řadě ústních interpelací, písemné interpelaci a interpelacích na premiéra a opakovaném projednávání na výboru pro zdravotnictví poslanecké sněmovny uznala, že připravované kroky je třeba zastavit.

Celý proces byl připravován bez předchozího projednání záměru ve výboru, znamenal faktické porušení platného zákona o ochraně veřejného zdraví, velkou nejistotu a obavy pro stovky zaměstnanců zdravotních ústavů a rozpad systému primární prevence.

KDU-ČSL je rovněž znepokojena informacemi, které vyplývají na povrch o podivném a účelovém přesunu Tkáňové Banky Brno a Tkáňového centra v Ostravě ze státního majetku do majetku akciových společností Národní tkáňové centrum, a.s. a Centrum buněčné terapie a diagnostiky, a.s., ve kterých stát má zanedbatelný podíl.

Ministerstvo zdravotnictví nikdy neupozornilo poslaneckou sněmovnu ani výbor pro zdravotnictví na potřebu investic do Tkáňových bank.

V poslední dny svého funkčního období rozhodla vláda Mirka Topolánka na základě doporučení ministerstva zdravotnictví bez řádného vyběrového řízení o nákupu těchto podílů v nově vytvořených společnostech s většinovým vlastníkem – společností PrimeCell, a.s.

Podle dosud dostupných informací, není zřejmé, kdo je skutečným vlastníkem společnosti PrimeCell, a.s. a jaké skutečné know-how firma má přinést tkáňovým centrům.

Proto se domníváme, že podezřelé transakce je nutné zastavit a vyšetřit.

Ludvík Hovorka