KDU.breadcrumbs.homeAkce Sjezd 2019 - Brno Aktuality Náš volič musí vědět, že klidnou silou hájíme jeho zájem, řekl ve svém projevu Marek Výborný

Přidáno 29. 3. 2019

Kandidát na předsedu Marek Výborný ve svém projevu zhodnotil uplynulé roky, které nebyly pro stranu jednoduché. KDU-ČSL by měla být otevřená mladým lidem. Za jednu z nejdůležitějších oblastí pak vidí vzdělávání.

„Chtěl bych být Vaším předsedou, jak jinak než výborným,“ začal vtipnou glosou svůj projev Výborný.
Podle Výborného tato strana nevzkvétá. „Nenavázali jsme na výsledek z roku 2013. Ztratili jsme poslance, senátory i komunální mandáty. Podle průzkumů bojujeme o parlamentní přežití,“ vyjmenoval neduhy poslanec Výborný.

„Vzbudili jsme velká očekávání, které jsme nenaplnili, vstoupili jsme do vlády s Babišem, pomáhali mu s dluhopisy, biopalivy, nevymlouvejme se na koaliční partnery,“ pokračoval Výborný.

Další věcí, která chybí současné KDU-ČSL, je srozumitelnost. „Rodina je noblesní hodnota. Náš volič musí vědět, že klidnou silou hájíme jeho zájem a prosazujeme dobré věci pro něj, pro jeho rodinu, pro jeho práci i pro naši vlast.“

Podle Výborného jsou bohatstvím strany členové. V současné době chybí zajímavé tváře. „Neumíme si předávat zkušenosti, respektovat rady starších a dát energii a prostor mladým,“ dodává.
„Kraje a regiony si musí vychovávat lídry, KDU-ČSL se ale musí i otevřít, jako to udělal Josef Lux. Přijal Pitharta, Roithovou, i když neměli stranickou příslušnost.“

Výborný chce udělat z KDU-ČSL znovu integrovanou stranu. Za důležité považuje kladení důrazu na svobodu, radost, důstojnost od početí až po přirozenou smrt. „Chci silnou a sebevědomou KDU-ČSL i Českou republiku.“

Podle Výborného se vzdělání musí stát investicí. „Opravdu věříme, že na pedagogické fakulty se hlásí elita národa. Nesmíme opomíjet úroven školství. Zvýšení platů učitelům, ne obědy zdarma. Podporujeme vzdělávání. Kdo jiný by se měl dívat na delší časový horizont, než je strana se stoletou historií.“

Ve svém projevu vyjádřil úctu i končícímu předsedovi Bělobrádkovi, který se svým týmem dokázal zázrak. „Vrátil nás do Sněmovny a sjednotil. Teď poskytl prostor nové tváři. Pavle díky.“