KDU.breadcrumbs.homeAkce Sjezd 2019 - Brno Aktuality Ve straně máme tisíce skvělých lidí, jsme jako rodina, řekl při projevu končící předseda Pavel Bělob

Ve straně máme tisíce skvělých lidí, jsme jako rodina, řekl při projevu končící předseda Pavel Bělobrádek

Přidáno 29. 3. 2019

Svůj pozdrav na dálku poslal i lídr rakouských lidovců Sebastian Kurz, který také popřál straně ke stoletému výročí. Poté si vzal slovo opět Pavel Bělobrádek, který zhodnotil své dosavadní působení v čele strany.

Pod Bělobrádkovým vedením strana rostla v každých volbách. Vzpomněl také na krize, které lidovce potkaly během jeho působení, například problematická spolupráce s hnutím STAN. „Nejsem zastáncem prudkých akcí, když nebyla jasná většina, měl jsem zavelet a zastavit to hned. Dal jsem potom svou funkci k dispozici, jelikož volby dopadly hůře. Rozhodl jsem se, že nebudu už v čele stany pokračovat,“ uvedl ve svém vystoupení Bělobrádek.

Podle Bělobrádka by předčasný sjezd udělal nepořádek v "ekosystému" strany. Zmínil také vládní koalici po volbách v září 2013. „Tlak na pozitivní změnu po Nečasově vládě byl enormní, dneska bych postupoval jinak. Tehdy to bylo kolektivní rozhodnutí, ale odpracovali jsme si to,“ řekl nejdéle sloužící polistopadový předseda KDU-ČSL.

Předseda neopomněl poděkovat Pavlu Svobodovi za vznik IKDP, poděkoval také mládežnickým organizacím. Zmínil, že lidovci mají ve straně spoustu úspěšných žen. Své díky věnoval generálnímu sekretáři Pavlu Hořavovi a bývalému předsedovi Janu Kasalovi. „Největší poděkování patří však mé ženě, bez které bych to nezvládl,“ dodal Bělobrádek.

Bělobrádek uvedl, že v současnosti se společnost odklání od svých zažitých principů. „Chceme lepší Evropu. Chceme společnost, která bude mít své limity, není možné dělat vše, co je technicky možné," řekl předseda.

Věří, že strana je silná a úspěch se dostaví. Nabádá k optimismu, naději, ale i sebekritice. „Musíme být stranou, která bude hrdá a optimistická, nikdy neztratit víru a naději. Pro KDU-ČSL musí být typická trpělivost a pokora, i kdybychom dočasně nebyli na vrcholu,“ zdůraznil Bělobrádek.

Svůj projev zakončil slovy: „Bůh žehnej vlasti, Bůh žehnej KDU, Bůh žehnej této republice.“