KDU.breadcrumbs.homeAkce Sjezd 2019 - Brno Aktuality Stabilizovali jsme se jako strana, ale v posledních dvou letech ztrácíme půdu pod nohama, řekl v pro

Stabilizovali jsme se jako strana, ale v posledních dvou letech ztrácíme půdu pod nohama, řekl v projevu Marian Jurečka

Přidáno 29. 3. 2019

Jurečka ve svém projevu vyzdvihl práci Josefa Luxe, kvůli kterému podal před 20 lety přihlášku do KDU-ČSL. Jako člen Mladých křesťanských demokratů zavedl lidovecké snídaně, v aktivní a uvěřitelné politice chce pokračovat i nadále.

Jurečka chce navázat na rok 1998, kdy lidé chápali, že se lidovci bijou za jejich zájem. „Musíme se otevřít lidem z oblastí veřejného života, ale nesmí se rozmělňovat program. Komentátoři říkají, že vymíráme, ale v posledních letech vstoupilo skoro 4000 nových členů, to ostatní strany nezažily, tolik členů nemá ani ANO.“

Důležitá je podle prvního místropředsedy také spolupráce s jinými stranami, která by podpořila programové priority lidovců. „Partner nám musí pomoct uskutečnit největší část našeho programu. Musíme hledat programovou shodu v náš program a prospěch naší země. Ne s komunisty, byznysovými projekty. Zakažme si, s kým se potřebujeme spojit. Neodmítám ad-hoc spolupráci v komunálních a krajských volbách. Chci silnou značku KDU,“ zdůraznil současný první místopředseda ve svém projevu.

Silnou a kompetentní by se měla strana stát v sociální a ekonomické politice. Strana se musí zasadit o ekonomickou podporu rodin. Rodiče by měli dostat týden dovolené navíc.

Neméně důležitá je otázka změny klimatu a udržitelného rozvoje. „Vytvořil jsem komisi, která se tím zabývala. Nejsme stranou která má jen sto let, ale která musí myslet na dalších sto let,“ řekl Jurečka.

Jurečka tuší, že nový předseda to nebude mít jednoduché. Musí zvládnout volby do EP, dále volby krajské a nakonec i volby do Poslanecké sněmovny, do kterých ale povede stranu s nižším rozpočtem.

„Nabízím vám své dovednosti a zkušenosti. Sám to nezvládnu, musíme tvořit tým. Prosím o radu, duchovní podporu, zpětnou vazbu, jen díky tomu může člověk konat líp. Máme na víc,“  uzavřel své vystoupení Jurečka.