KDU.breadcrumbs.homeAkce Sjezd 2017 - Praha Aktuality Články Zdravice Manfreda Webera, předsedy frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu a člena CSU

Přidáno 27. 5. 2017
Milý Pavle, drazí přátelé, vážení kolegové, vážení bratři a sestry,
předně mi dovolte Vám poděkovat za toto pozvání. Jako předsedovi poslaneckého klubu ELS v Evropském parlamentu je mi ctí i povinností být v kontaktu s našimi členskými stranami. KDU-ČSL je jednou z nejstarších stran v České republice a nejstarší členskou stranou ELS z ČR. Na tuto historii můžete být hrdí a jsem si jist, že Vaše myšlenky vytvořily základ tomuto dlouhodobému úspěchu. Křesťanské hodnoty a hájení českých zájmů je součást naší společné evropské budoucnosti.
Brusel? To je synonymum pro evropskou politiku a já jsem si vědom toho, že to nezní nejlépe. Ani zde v Praze, ani v mém rodném Bavorsku, ani ve zbytku Evropy. Co se s evropskou politikou pokazilo?

Zaprvé, Evropa učinila řadu chyb. Příliš byrokracie, příliš krizového řízení, příliš zásahů do každodenního života občanů, příliš hněvu.  Ano, a během posledních tří let našeho mandátu jsme toho hodně napravili. Soustředíme se na velké problémy. Ve srovnání s minulostí je projednáváno pouze 20 % nařízení. Velcí ve velkých věcech, malí v malých věcech. Vzali jsme si z toho poučení.

Za druhé, musíme převzít zodpovědnost! Ve více než 98 % rozhodnutí přijatých v Bruselu hlasuje česká vláda ve prospěch legislativy EU. Doma však Babiš a další politici útočí na Brusel. Proč tedy hlasují pro? Ne, nejsou to byrokraté, kteří rozhodují o legislativě EU. Jsou to volení politici. Ti jsou odpovědní. Zastavte proto kopání do EU, pane Zemane a Babiši.

A za třetí, pokud chceme získat podporu lidí pro Evropu, musíme hovořit o úspěších. Před dvěma týdny jsem byl ve Washingtonu. Srovnejme si, čeho jsme dosáhli v Evropě ve srovnání s USA.

Minulý rok jsme měli my Evropané vyšší míru ekonomického růstu než USA. Příznivá ekonomická situace v ČR byla možná jen díky Vaší účasti na jednotném evropském trhu.Evropa znamená pracovní příležitosti a prosperitu pro lidi.

My Evropané vedeme v boji proti klimatickým změnám. Dosáhli jsme globální dohody v Paříži pro omezení dopadu klimatických změn. Američané existenci klimatických změn popírají.

My Evropané jsme také pyšní na svůj sociální model. V rámci celé Evropyjsme zavedli zdravotnické systémy. Každému, bez ohledu na to, jak je bohatý, se dostane pomoci. V Americe ustoupili od Obama Care. 24 miliónů Američanů ztrácí přístup ke zdravotní péči.

Nejsme perfektní, ale evropský způsob života je dobrým modelem.

Společně usilovně pracujeme na tom, abychom se vypořádali se současnými výzvami.

Musíme zastavit nelegální migraci. Posílili jsme FRONTEX, Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž. Ustanovili jsme silnou ochranu hranic ve Středozemním moři a podél celé „balkánské cesty“.

Terorismus! Podívejte se, co se stalo v Manchesteru. Oběťmi jsou děti? Neuvěřitelné! Útočníkem byl britský občan, který vyrostl v Británii. Musíme bojovat s terorismem: Spolupráce našich policejních sil v boji proti mezinárodnímu terorismu je zásadní pro naši bezpečnost!

Musíme zachovat a posílit naši ekonomiku. Právě jsme přijali právní rámec pro digitální trh. Ten garantuje prosperitu a pracovní příležitosti po celé Evropě. A ukazujeme Googlu a Facebooku, že musí dodržovat naše pravidla.

Pracujeme pro naše zemědělce, pro sociální spravedlnost, pro stabilní euro, pro silnou spolupráci mezi našimi vysokými školami – výzkum je naše budoucnost a pro úzkou spolupráci v zahraničních otázkách a obraně bude hrát i v budoucnu klíčovou roli.

V tomto můžete být pyšní na svůj tým v Bruselu: V našem poslaneckém klubu Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský dosahují výsledků společně s dalšími českými kolegy. Děkuji jim za jejich skvělou práci!
Měli byste vědět, že během našich jednání v Bruselu Pavel silně obhajuje jak české, tak evropské zájmy. Můžete s ním počítat. Blahopřeji! KDU-ČSL skutečně prosazuje evropskou agendu.

Budoucnost je nyní v našich rukou. Mnozí chtějí zničit to, čeho jsme dosáhli. Vladimír Putin vede válku na východní Ukrajině a v Sýrii. Nyní se snaží získat vliv v Libyi. Usiluje o návrat zašlé síly Sovětského svazu. Usiluje o slabou Evropu. To ho posiluje. Donald Trump vítá Brexit. Prohlašuje: „America first“ a vyhrožuje našim evropským firmám.  Ví, že dnes je sjednocená Evropská unie hospodářsky silnější než USA. A to je důvod, proč chce slabou Evropu!

A uvnitř Evropy jsou populisté: Le Pen ve Francii extrémní pravice v Německu, PiS v Polsku, zde v České republice: pan Babiš a Zeman Babiš opovrhuje politiky a uvádí, že chce řídit tuto zemi jako firmu. Chová se, jako by tuto zemi vlastnil. Je nepřijatelné, aby měl ministr financí jakéhokoliv státu zároveň užitek ze státní pomoci. Skutečný politik musí pracovat pro svoji zemi, ne pro sebe.

Prezident Zeman na setkání s Vladimírem Putinem žertuje o likvidaci kritizujících novinářů. V Rusku bylo od roku 1990 zabito více než 360 novinářů. Takové vtipy o našich základních evropských svobodách by měly být prezidentem státu EU jednoznačně odmítnuty. Tento úřad, který jako první zastával Václav Havel, si zaslouží větší respekt.

V nadcházejících letech je proto naším úkolem obhajovat a posilovat evropský způsob života. Evropa pro nás není jenom jednotným hospodářským prostorem. Je společenstvím hodnot! Znamená demokracii, právní stát, spolehlivost a sociálně tržní hospodářství! Evropa je kontinentem založeným na křesťanských hodnotách. Jsme na to pyšní a je to naším závazkem! To je důvod, proč musíme úzce spolupracovat v rámci naší evropské politické rodiny, ELS.

Evropa je naše společná budoucnost.

A silná KDU-ČSL pod vedením Pavla Bělobrádka je budoucností České republiky!