KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy V Národní soutěži muzeí Gloria musaealis 2016 významně uspěly příspěvkové organizace Ministerstva ku

V Národní soutěži muzeí Gloria musaealis 2016 významně uspěly příspěvkové organizace Ministerstva kultury

Přidáno 18. 5. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 18. 5. 2017
Výsledky soutěže byly včera za účasti ministra Daniela Hermana, náměstkyně Anny Matouškové a náměstka Vlastislava Ourody vyhlášeny v Betlémské kapli v Praze.

Příspěvkové organizace Ministerstva kultury si odnesly hlavní ceny ve všech kategoriích vyjma kategorie Muzejní počin roku, kterou získalo Oblastní muzeum Praha-východ za projekt „Památník národního útlaku a odboje“ v Panenských Břežanech.

Muzejní expozicí roku se stala reprezentativní výstava „Císař Karel IV. 1316–2016“, uspořádaná u příležitosti oslav 700. výročí Karlova narození, za niž si hlavní cenu odnesla Národní galerie v Praze.  Cena za muzejní publikaci roku byla udělena Uměleckoprůmyslovému museu v Praze za monografii „Design v českých zemích 1900–2000“. Konečně Cenu Českého výboru ICOM zohledňující významnou míru podpory mezinárodní spolupráce získal Památník národního písemnictví za výstavu „Havel-Prigov a česká experimentální tvorba“.

Úspěch slavily také další paměťové instituce zřizované Ministerstvem kultury, jako Muzeum umění Olomouc či Národní památkový ústav, oceněné v kategorii Muzejní publikace, nebo Technické muzeum v Brně, jehož expozice „Optika“ uspěla v kategorii Muzejní výstava.

„Těší mne úspěch našich příspěvkových organizací v této prestižní soutěži,“ uvedl ministr Daniel Herman, „a upřímně jim blahopřeji. Blahopřeji však stejně také všem ostatním oceněným a především všem pracovníkům paměťových institucí děkuji za jejich důležitou a zodpovědnou práci.“

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK