KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Shořela významná historická památka

Shořela významná historická památka

Přidáno 4. 8. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 2. 8. 2017
V třinecké části Guty v noci z 1. na 2. srpna 2017 shořel dřevěný kostel Božího těla z 16. století.

Kostel v obci Guty u Třince patřil mezi nejhodnotnější památky svého druhu. Bohužel jeho dřevěné konstrukce byly z velké části požárem zničeny. Ministerstvo kultury v tuto chvíli zjišťuje v součinnosti s Národním památkovým ústavem rozsah škod a následně bude hledat cesty k záchraně dochovaných částí původního kostela nebo jeho vybavení, případně k vybudování kostela nového.

Daniel Herman, ministr kultury: „Jeden z nejcennějších dřevěných kostelů v ČR shořel. Je to obrovská ztráta kulturního bohatství naší země právě v této oblasti. Nicméně je třeba se dívat dopředu a tak, jako jsme se velmi aktivně postavili k obnově Libušína,  pevně doufám, že budou učiněny veškeré kroky k obnově této drahocenné památky.  Ministerstvo kultury a Národní památkový ústav také velmi  intenzivně spolupracuje s odborníky z oblasti požární ochrany, primárně na státem vlastněných památkách. Tyto poznatky se snažíme maximálně předávat i dalším vlastníkům památek, nicméně takovýmto smutným ojedinělým případům nelze zabránit bezezbytku.“

Římskoskatolický kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z 1. poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl kostel rekonstruován. Podle letopočtu vytesaném v portálu je možné, že byl kostel postaven roku 1563. Není však vyloučeno, že je starší. První zvon byl na jeho věž osazen v roce 1565 a existuje dodnes.

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK