KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovečtí senátoři jsou proti okleštění registru smluv

Lidovečtí senátoři jsou proti okleštění registru smluv

Přidáno 13. 4. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 13. 4. 2017
Senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí chtějí omezit široké výjimky, které v novele zákona o registru smluv schválila Poslanecká sněmovna. Lidovečtí senátoři chtějí, aby se do registru vrátily smlouvy státních podniků nebo firem vlastněných městy či kraji.

„Původním cílem novely zákona o registru smluv bylo vyjmutí Budějovického Budvaru z povinnosti uveřejňovat smlouvy v registru. Budvar je náš jediný národní podnik, funguje v ostré mezinárodní konkurenci. Poslanci však při projednávání novely původní návrh doplnili dalšími širokými výjimkami, například pro státní a městské firmy, až dostal registr smluv nelichotivou nálepku „okleštěný“. Takové zúžení registru smluv je pro nás nepřijatelné,“ uvedl senátor Jiří Carbol z KDU-ČSL.

Lidovečtí senátoři se na úterním jednání svého klubu dohodli, že budou v Senátu prosazovat pozměňovací návrh, kterým široké výjimky omezí. Pozměňovací návrh vrací do registru smlouvy uzavírané státními podniky a firmami, které vlastní města a kraje.

Novelu zákona o registru smluv v tomto týdnu projednávaní senátní výbory. Ústavně-právní výbor návrh omezit výjimky doporučil, hospodářský výbor ani výbor pro veřejnou správu se neshodl na žádném stanovisku.

Senát jako celek bude o novele zákona o registru smluv rozhodovat příští středu 19. dubna.

Kontakt:
Petra Klechová