KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Daniel Herman odhalil lavičku Václava Havla v Horních Počernicích

Daniel Herman odhalil lavičku Václava Havla v Horních Počernicích

Přidáno 19. 5. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 18. 5. 2017
Ministr kultury se dnes zúčastnil slavnostního odhalení "lavičky Václava Havla" v pražských Horních Počernicích.

Daniel Herman: „Václav Havel patřil k nejvýznamnějším osobnostem naší doby;  právě připomenutí jeho odkazu je  stáleaktuální. Horní Počernice tak pokračují v celosvětovému projektu, jehož záměrem je vytvoření míst k dialogu ivzpomínce na ideály a životní postoje kritika komunistického režimu, dramatika, esejisty a prezidenta Václava Havla.“

Hornopočernická Lavička Václava Havla je umístěna v parkovém prostoru před Divadlem Horní Počernice. Blízkost Lavičky Václava Havla a divadla bude přirozeně připomínat nejenom skutečnost, že dialog je základním stavebním kamenem všeho dění, ale i také jednu z nejpozoruhodnějších kapitol moderních hornopočernických dějin, kterou byla premiéra Havlovy Žebrácké opery v roce 1975.

Projekt Lavička Václava Havla vznikl ve spolupráci s Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Autorem návrhu lavičky je zesnulý celosvětově uznávaný český architekt a designér Bořek Šípek. Lavičku lzevidět nejen na několika místech České republiky, ale i ve Washingtonu, Dublinu, Benátkách, Barceloně, Tel Avivu a v dalších městech v zahraničí.