KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Obzory NH: Obzory: BREXIT BUDE TVRDÝ A DRAHÝ

NH: Obzory: BREXIT BUDE TVRDÝ A DRAHÝ

Přidáno 1. 6. 2017 (Administrátor)
Glosy Ondřeje Benešíka a Václava Hampla
29. 3. / Na konci března 2019 už Spojené království nebude členem Evropské unie. Jak řekla britská premiérka Theresa Mayová: „Počínaje dneškem už není návratu.“ Londýn doručil EU žádost o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Co ztratí a získají Britové, Evropané nebo Češi odchodem Velké Británie z Unie? Významné slovo u toho u nás budou mít dva lidovečtí zákonodárci, shodou okolností předsedové výborů pro evropské záležitosti v Poslanecké sněmovně a Senátu.

Bude hůř než dnes
Předseda senátního výboru Václav Hampl okomentoval proces vystoupení Velké Británie z EU – tzv. Brexit – obsáhle v České televizi: „Bude to proces hodně složitý, zdlouhavý a také drahý. Mimo jakoukoli pochybnost je v zájmu České republiky, Evropské unie, ale i Velké Británie, aby se v rozumné době dospělo k co nejlepší dohodě. I při nejlepší vůli na všech stranách (ta ovšem v některých otázkách nemusí nastat) je ale výsledek velmi nejistý. Pokud jde o obchodní agendu – která nemusela být nastolena, kdyby se premiérka Mayová nerozhodla pro tzv. tvrdý Brexit (referendum ani nic jiného ji k tomu nenutilo) –, prakticky si nelze představit, že by výsledek nebyl horší, než je současný stav.“ Senátor Hampl nakonec vyjádřil naději, že i český Senát může přispět k tomu, aby Brexit dopadl pro obě strany rozvodu co nejlépe.

Racionální je minimalizovat škody
Podobně racionálně se k Brexitu staví i lidovecký předseda sněmovního evropského výboru a zároveň místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík: „Česká republika má rozhodně zájem na tom, aby to jednání bylo férové a aby český občan, ať už žije ve Spojeném království nebo je v České republice, pokud možno tratil co nejméně. O tom, že oslabí Velká Británie i zbytek Evropské unie, včetně České republiky, není sporu. Snažme se ale všichni o to, aby škody byly pokud možno co nejmenší.“
kategorie Nový hlas