KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Komentáře NH: Komentáře: Rodina jako ohrožený druh

NH: Komentáře: Rodina jako ohrožený druh

Přidáno 10. 3. 2017 (Administrátor)
Nad koncepcí rodinné politiky z dílny ČSSD

Sociální demokraté přišli s novou koncepcí rodinné politiky. Nejprve si na 53 stranách lámali hlavu nad tím, co rodina vlastně je – a nakonec přišli s plošnými dávkami. Nevím, jak v Lidovém domě, ale lidé na venkově i ve městech dobře vědí, co rodina je. Je to muž, žena a děti. Lze hovořit i o širším sociálním kontextu, o babičkách, dědech, tetách a strýčcích… Pro ČSSD je ovšem určujícím kritériem rodiny „trvalý vztah a hodnoty lásky, úcty a vzájemné péče“. Sem se schová ledasco. Z určitého pohledu děti v rodině ani nejsou potřeba.

Blíží se sněmovní volby, a tak ČSSD přišla s tím, jak občanům na dávkách rozdat desítky miliard. Navrhují zvýšit porodné, rodičovskou i přídavky. Dosud koalice postupovala koncepčně – zvyšovala tzv. bonus na dítě. Na ten má nárok každý, kdo pracuje. Je-li bonus na dítě vyšší než zaplacené daně, pracující rodič dostane tento rozdíl. To je motivující. ČSSD nabízí udělat si z plození dětí byznys.
Dnes má nárok na přídavek na dítě zhruba 400 000 dětí. Podle návrhu ministryně Marksové by na tuto dávku mělo mít nárok až 700 tisíc z 1,8 milionu dětí. Není pak jednodušší zavést plošnou dávku, jako tomu je např. v Rakousku? Lepší je ale zvýšit daňový bonus na dítě, jak navrhuje KDU-ČSL.

Aby ČSSD nezůstala manželství nic dlužná, navrhuje zrušit daňovou slevu na manželku a zavést slevu pro pečující osobu. Dále, pokud se někdo rozhodne vstoupit do manželství, má pro něj být složitější dosáhnout na umělé oplodnění. Manželství zkrátka v nové koncepci rodinné politiky dostává „na frak“. ČSSD jakoby zapomíná, že manželství má v našem právním řádu do jisté míry výjimečný status.

A to není vše. Až doteď byli třeba na početí dítěte dva: muž a žena. ČSSD přichází s tím, že nově bude stačit jeden. Žena nebude potřebovat souhlas partnera k umělému oplodnění. Zajít do spermobanky bude skoro stejně snadné jako do supermarketu. Ti, kdo tuto změnu hájí, se ohánějí tím, že dnes stačí podpis kamaráda. Jenže pokud se takové ženě kamarád upíše, stává se principiálně otcem dítěte.

Odpradávna tvoří rodinu muž, žena a děti. Pokud na kohokoli zapomínáme, je to špatně. Od vzniku sociální demokracie slyšíme stále totéž: Všechno všem. Místo motivující adresné pomoci návrhy na plošné dávky, které chtějí z rodiny udělat sociální případ závislý na státu.

Šimon Heller
Autor je předseda Mladých lidovců v Jihočeském kraji.

kategorie Nový hlas