KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Vepřín v Letech může být převeden na stát

Vepřín v Letech může být převeden na stát

Přidáno 1. 8. 2017 tiskové oddělení
31.7.2017 18:10 ČRO Radiožurnál
Na začátku září by mohla být uzavřena kupní smlouva mezi státem a firmou AGPI, majitelem vepřína v Letech na Písecku, který stojí v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Valná hromada společnosti dnes schválila převod areálu na stát.

Daniel Herman: "Chci skutečně ocenit tu míru kooperativnosti a vstřícnosti, s kterou za poslední měsíce k těm jednáním partneři přicházeli a pevně věřím, že se věci dotáhnou až do zdárného konce a pak bude možnost zveřejnit všechny informace a všichni zájemci uvidí, že se jedná o velice korektní dohodu. Na místě zrušeného vepřína by měl být památník, který bude připomínat existenci pracovního a romského tábora tak, jak k tomu už dochází dnes na místě bývalého pohřebiště. Veškeré záležitosti týkající se romské kultury, včetně té kultury připomínání, to znamená i romského holocaustu, má na starosti v tuto chvíli Muzeum romské kultury v Brně, což je jedna z příspěvkových organizací ministerstva kultury České republiky a vidím tedy jako logický krok, aby se i o tento budoucí areál starala tato instituce, ale samozřejmě i v úzké součinnosti s výborem pro odškodnění romského holocaustu, protože právě řada činovníků tohoto výboru má nebo jsou potomky lidí, kteří tímto táborem prošli a nebo tam také zahynuli."

Záznam pořadu  můžete poslechnout ZDE.

kategorie Z médií