KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Lidovci sázejí na digitalizaci Česka

Lidovci sázejí na digitalizaci Česka

Přidáno 16. 6. 2017 tiskové oddělení
16.6.2017 Lidové noviny Jan Klesla
Naše ekonomika se má podle KDU-ČSL inspirovat německým modelem sociálně-tržního hospodářství.

Nejmenší vládní strana jako první vytáhla v předvolebním boji ekonomickou kartu. A slibuje přímo recept, jak proměnit české hospodářství z montovny s levnou prací na pověstného tygra. Klíčem k tomu má být celosvětová digitalizace průmyslu a služeb.

K představení ekonomického trumfu sloužila konference symbolicky ve futuristických prostorech pražského Centra současného umění Dox. Pojatá přitom byla jako osobní událost předsedy KDU-ČSL a místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka. Pořadateli byl lidovecký think tank Institut pro křesťansko-demokratickou politiku a tuzemská pobočka německé Nadace Konrada Adenauera. Inspirací u západních sousedů se přitom lidovci nijak netají.
...

Ekonomické desatero Německá inspirace se opírá o model takzvané sociálně-tržní ekonomiky, která stála na počátku tamního hospodářského zázraku v 50. a 60. letech a je spojená s lidoveckým protipólem CDU-CSU. K jejich ekonomickému desateru se odkazoval i sám Bělobrádek.

Podle něj se má Česko opřít právě o stabilní, ale také doslova spravedlivé hospodářství, společně s investicemi do vědy, výzkumu a inovací. Bělobrádek má v současné vládě na starosti právě tuto agendu a již dříve prohlásil, že chce po volbách prosadit samostatné ministerstvo vědy a výzkumu. „Pokud budeme jen reagovat na to, co se ve světě děje, neposuneme se vpřed. A může se nám stát, že nám roboti vezmou nakonec ta levná pracovní místa,“ prohlásil s odkazem na probíhající takzvanou čtvrtou průmyslovou revoluci.

S tím souhlasil i ekonom Pavel Kysilka. „Naší výhodou je dnes levná a relativně kvalifikovaná pracovní síla a sousedství s Německem. Tyto naše konkurenční výhody ale nepřežijí test digitální epochy a dnes probíhající repatriace zisků zpět do zahraničí bude vystřídána repatriací samotné výroby,“ varoval dřívější šéf České spořitelny, viceguvernér ČNB a zakladatel 6D Academy.
...

Celé znění článku si můžete přečíst v Lidových novinách s datem 16. 6. 2017.

kategorie Z médií