KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 KDU-ČSL: Díky našemu dlouhodobému úsilí nemocnice a ambulance ušetří

KDU-ČSL: Díky našemu dlouhodobému úsilí nemocnice a ambulance ušetří

Přidáno 12. 9. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 12. 9. 2017
Novela zákona o zdravotnických prostředcích z dílny poslance Víta Kaňkovského prošla úspěšně třetím čtením a byla schválena sněmovnou.

Novela odstraňuje nesmyslnou bariéru pro poskytovatele zdravotních služeb a to jak nemocnic, tak ambulantních provozů či zdravotnické záchranné služby. Doposud totiž musela zdravotnická zařízení striktně provádět servisní zásahy - tedy opravy, ale i bezpečnostně-technické kontroly výhradně externě - tedy zástupci výrobců. Nově budou moci zdravotnická zařízení k této činnosti využít i své kompetentní pracovníky - na tyto však budou kladeny stejné odborné nároky jako na zástupce výrobců. Stejně tak instruktáže nově nastupujících zaměstnanců už budou moci provádět odborně kompetentní zaměstnanci nemocnic. I tady odpadne zdlouhavé a finančně náročné zajišťování externích školitelů.

"Touto novelou reaguji na připomínky z praxe, zejména z našich nemocnic, které původní znění zákona, schváleného v roce 2014, velmi zatěžují. Jsem rád, že Sněmovna kývla na můj návrh, který stav zjednodušuje a přitom zůstane zachováno bezpečí pacientů,“ řekl Vít Kaňkovský.

Novela nyní míří k projednání do Senátu.

Kontakt:
Petra Hrušová