KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Podle lidovců nesmí být otcové po rozvodu diskriminováni

Podle lidovců nesmí být otcové po rozvodu diskriminováni

Přidáno 12. 4. 2016 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 12. 4. 2016
V Poslanecké sněmovně se 8. dubna uskutečnil odborný seminář na téma Rovnost a společná rodičovská odpovědnost: role otců. Seminář pod záštitou poslance Víta Kaňkovského a europoslance Tomáše Zdechovského pořádal spolek Cochem.

Odborný seminář představil rezoluci Rady Evropy 2079 i s ní spojené výzvy týkající se české legislativy, změny výkonu profesí účastnících se opatrovnického řízení a především přístup k právům a zájmu dítěte v rodičovském konfliktu. Rezoluce zakotvuje právo dítěte na styk s oběma rodiči, což pozitivně hodnotili všechny přednášející.

Hlavním cílem tohoto semináře, kterého se účastnilo na stovku odborníků z řad soudců, zástupců OSPODu, advokátů, psychologů a mediátorů, bylo upevnění platformy pro spolupráci, jejímž výsledkem by měla být změna v průběhu opatrovnického řízení, a to zavedením principů Cochemské praxe v České republice. Právě Cochemský model je založen na vzájemné intenzivní spolupráci těchto zúčastněných profesí tak, aby případný rozvod dopadl na děti možná co nejméně a rodiče se co možná nejrychleji domluvili na společné výchově.

I když partnerský vztah skončí, rodičovská povinnost otce i matky zůstává

Odborníci se shodli na tom, že hlavní motivací pro řešení situace v případě opatrovnického řízení je jednoznačně zájem dítěte. Markéta Nováková ze spolku Cochem uvedla: „Je nutné, aby si rodiče uvědomili, že i když jejich vzájemný partnerský vztah skončil, tak jejich rodičovská povinnost nadále trvá. A ani jeden z rodičů z ní nesmí být vyloučen.“

Lidovecký poslanec Vít Kaňkovský vidí jako nezbytné, aby páry při rozvodu či rozchodu upustili od emocionální roviny, byť je to v dané situaci nelehké: „Jako lékař zažívám poměrně často vypjaté situace dětí rozvádějících se rodičů v naší nemocnici, kdy je dítě zatížené stresem hned dvakrát. Vedle úrazu, se kterým do ordinace přichází, i rodičovským konfliktem, kdy jeden z rodičů zamezuje kontaktu s dítětem druhému z rodičů, většinou otci, při lékařském ošetření.“

A dodal, že nepochybuje o tom, že dalších stresových situací, kterým jsou děti vystaveny během soudních řízení, kdy jsou emoce rodičů rozjitřené, je nespočet. „Rodiče si v prvé řadě musí uvědomit, že jejich vzájemná komunikace a spolupráce je v zájmu jejich dítěte či dětí. Děti nemohou být rukojmími rodičů, kteří spolu nechtějí nebo neumějí komunikovat,“ uzavřel Kaňkovský.

Odpovědnost vůči svým dětem mají oba rodiče

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na semináři hovořil o své osobní zkušenosti i o tom, že odpovědnost vůči svým dětem mají oba rodiče: „Realita je bohužel často taková, že v případě rodičovských sporů jsou otcové upozaděni. Musí čelit překážkám, které vyplývají ze zákonů, z praktických postupů úřadů a zažitých předsudků a které mají za následek, že otec je v důsledku připraven o možnost udržovat se svými dětmi trvalý vztah.“

Semináře se zúčastnil také český velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský, který se spolkem Cochem dlouhodobě spolupracuje a za jeho překladatelské i finanční podpory byla v roce 2014 vydána kniha tvůrce Cochemského modelu, německého soudce, Jürgena Rudolpha “Ty jsi MOJE dítě“. Kniha i podrobnosti týkající se Cohemského modelu jsou dostupné na webu www.cochem.cz

Kontakt:
Tomáš Zdechovský