KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Rodinám se dvěma a více dětmi by měl stát od nového roku nechat v peněžence víc financí

Přidáno 6. 11. 2015 tiskové oddělení
5.11.2015 17:10 ČRo Plus
Rodinám se dvěma a více dětmi měl stát od nového roku nechat v peněžence víc financí. Hit lidoveckého programu počítal s tím, že na dani z příjmu rodina ušetří až na druhém dítěti sto korun a na třetí a další tři sta. Nakolik je pravděpodobné, že se skutečně od začátku příštího roku podaří tento záměr naplnit? A čeho konkrétně tímto daňovým zvýhodněním chcete dosáhnout ? Otázky pro vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Pavel Bělobrádek: "Jde nám především o to, aby stát neuplácel lidi za to, že mají děti, ale aby ti, kteří děti mají, starají se o ně a chodí do práce, tak aby jim více peněz zůstalo v peněžence. Český daňový systém je ve své podstatě založen na dvou základních parametrech. Na dani z přidané hodnoty a zdanění práce. To znamená, že ten, kdo chodí do práce a má děti, tak má zdaněny náklady na děti DPH a ještě platí sociální odvody. To znamená, že ti, kteří do práce chodí a mají děti, jsou tímto způsobem znevýhodňováni. Takto rodičům peníze nesebereme na jedné straně a nevrátíme na druhé, ale každému bez ohledu na jeho příjem, necháme více peněz v peněžence. Je to spravedlivé a navíc administrativně jednodušší."

Záznam pořadu si můžete poslechnout ZDE

kategorie Z médií