KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 TZ předsedy odborné komise KDU-ČSL pro obranu, bezpečnost a zpravodajské služby k nezodpovědnému sní

TZ předsedy odborné komise KDU-ČSL pro obranu, bezpečnost a zpravodajské služby k nezodpovědnému snížení rozpočtu Ministerstva obrany

Přidáno 10. 4. 2014 tiskové oddělení
KDU-ČSL je upřímně znepokojená ze zprávy, kterou přiváží do Prahy generální tajemník NATO. Připravenost naší armády je dle hodnocení partnerů v NATO kvůli nedostatečnému financování na nejhorší úrovni za poslední léta.
Za této situace se jeví jako silně nezodpovědné chystané snížení rozpočtu Ministerstva obrany na příští rok. Již současných cca 1,1 % HDP je daleko od 2 %, ke kterým jsme se partnerům zavázali. Při dalším snížení rozpočtu se již dostaneme pod hranici 1 %, a zde je potřeba jasně říci, že v tu chvíli se stáváme černými pasažéry. S tím KDU-ČSL zásadně nesouhlasí a jasně říká: „Musíme plnit své závazky vůči partnerům v alianci, bezpečnost a s ní nedílně spojená svoboda není zadarmo“.

Komise KDU-ČSL pro obranu a bezpečnost
Mgr. Petr Klíma, MPA
předseda komise