KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 TZ: KDU-ČSL bude v rámci Dupačkové strategie navrhovat family friendly opatření

TZ: KDU-ČSL bude v rámci Dupačkové strategie navrhovat family friendly opatření

Přidáno 14. 5. 2014 tiskové oddělení
Praha, 14. 5. 2014 - KDU-ČSL dnes představila svoji vizi prorodinné politiky. Pod názvem Dupačková strategie bude prosazovat zájmy rodin s dětmi. Opatření, která vedou ke zlepšení finanční situace rodin, usnadnění spojení rodinného a pracovního života, ale také ke stabilnímu důchodovému systému, jsou family friendly. Takové kroky bude KDU-ČSL prosazovat ve vládě a v Poslanecké sněmovně. Prvním konkrétním family friendly opatřením z Dupačkové strategie je zvýšení slevy na dani na druhé a další dítě.
Rodiče, kteří pracují a vychovávají děti, jsou podle KDU-ČSL základem státu. V České republice za posledních 20 let chybí zhruba milión nenarozených dětí, tento dluh znamená v dnešních cenách výpadek 650 miliard v HDP. „Chceme napravit tento demografický deficit. V rámci Dupačkové strategie budeme prosazovat návrhy na podporu pracujících rodičů s dětmi. Ať už se to týká zkrácených úvazků, dostatku míst ve školkách, investic do kvalitního vzdělávání, spravedlivého zdanění pracujících rodičů a dalšího. To jsou všechno family friendly opatření, za kterými budeme stát,“ vysvětlil předseda strany Pavel Bělobrádek.

Daňová sleva by se podle KDU-ČSL měla zvýšit u druhého dítěte o 6 000 korun ročně (tj. o 500 korun měsíčně) oproti současnosti. U třetího a dalšího dítěte o 11 436 korun ročně (tj. o 953 korun měsíčně) oproti současnosti. Rodiny se třemi dětmi si tak například ročně polepší o více než 17 tisíc korun. „V České republice patří rodiny s dětmi k diskriminovaným skupinám. Ačkoliv musí rodiče hodně pracovat, aby uživili svou rodinu, v součtu čistých příjmů na osobu za rok jsou na tom hůře než důchodci. Na rodinu se dvěma dětmi vychází čistý příjem na osobu za rok 123 tisíc korun, zatímco například v domácnostech důchodců vychází čistý příjem na osobu za rok 141 tisíc korun. Naše family friendly opatření má za cíl dorovnat tyto rozdíly,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Výpadek v příjmu státního rozpočtu, který zvýšení slevy na dani na dítě způsobí, činí 5 mld. korun. „Jedná se však o dlouhodobé a strategické opatření, které bude mít pozitivní multiplikační efekt, investované peníze se státu vrátí na spotřebě rodin. Ty si totiž peníze neukládají, naopak je investují do dětských potřeb, kroužků a potravin,“ doplnil Bartošek.