KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Podnikatele většinou neodmítnu

Podnikatele většinou neodmítnu

Přidáno 22. 1. 2014 tiskové oddělení
22.1.2014 Mladá fronta DNES Strana 12 Publicistika

Vzkřísil lidovce a přivedl je do Sněmovny. Do vlády už se s takovým nadšením nehrne. A s budoucím kolegou Babišem si zjevně nepadli do oka. I jemu navzdory šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vehementně hájí své úzké vazby na developera Luďka Sekyru.

* Za druhou polovinu loňského roku vám developer Luděk Sekyra dal podle vašich webových stránek dva miliony korun. Už víte, kolik vám dal celkem?

To ví generální sekretář, ten by vám to dohledal a já se to z hlavy skutečně učit nebudu.

* Vy jste si to nezjistil ani poté, co pan Babiš řekl, že...

Kvůli panu Babišovi já se naše sponzory skutečně nebudu učit nazpaměť, a obzvláště ne v situaci, kdy nás kritizoval předseda strany, která deklarovala, že její kampaň stála 60 milionů, a nakonec se ukázalo, že to bylo o devadesát procent více. Takže pokud oni mají takhle pořádek ve svém financování...

* Já mám ve svém financování docela pořádek a jako novinářka se ptám, jak je možné, že šéf partaje nemá v hlavě, kolik té straně dá tak výrazný sponzor, jako je pan Sekyra.

Protože na to mám člověka a já skutečně nevím, kolik nám jednotliví lidé dali. (Pozn. red.: generální sekretář mi skutečně velmi rychle dodal informaci, že pan Sekyra dosud věnoval KDU-ČSL 3 miliony a 650 tisíc korun)

* Pan Sekyra je podle vás jako sponzor srovnatelný s těmi ostatními?

No to ne, protože s panem Sekyrou jsme se znali už předtím, mimo jiné jsme se bavili o ústavních systémech, potom o politice a o tom, jak to vypadá v českém byznysu. Teprve potom nás začal sponzorovat. Většinu ostatních sponzorů neznám.

* Při jaké příležitosti jste se dali dohromady?

Znají se s Pavlem Svobodou (bývalý místopředseda KDU-ČSL – pozn. red.), studovali spolu na právnické fakultě. Nevím, kolik nám dal, a z principu se nenechám zkoušet panem Babišem.

* Já nejsem pan Babiš.

Já vím, ale já se to nebudu učit vůbec.

* Stále trváte na tom, že schůzka z minulého týdne, za kterou jste byl tolik popotahován, probíhala tak, že jste se sešel s panem Mládkem a pan Sekyra šel kolem?

Nešel kolem. Chtěl jsem se s panem Sekyrou sejít, ale my jsme s panem Mládkem vyřešili to, co jsme potřebovali, když jsme tam byli sami. A teprve pak tam přišel pan Sekyra.

* O čem jste se ve trojici bavili?

Jaká je politická situace, kdy bude jmenována vláda, jak se to celé může vyvinout – společenská debata o politické situaci.

* Vyplynuly z tohoto povídání nějaké zájmy pana Sekyry?

To nevyplynuly a ani vyplynout nemůžou.

* Z jakékoliv debaty mohou vyplynout nějaké zájmy.

Samozřejmě. Ale tady to určitě nebude, já takhle nepracuju. A něco takového říkat v době, kdy lidé z Agrofertu byli na kandidátkách, jsou poslanci a budou ministry, tak hovořit o tom, jestli náhodou někde by nemohl jeden sponzor mít možná něco – což já odmítám – tak to je docela legrační.

* Vy sám přece cítíte ten rozdíl – podnikatel založil stranu...

No to je velký rozdíl, protože tady je podnikatel, který bude ministrem.

* Ano, podnikatel, který se dostal do vlády tím, že založil stranu a dostal hlasy ve volbách. A vaše situace, o které mluvíme, je, že podnikatel sponzoruje politickou stranu.

A ten první prošel volbami včetně svých zaměstnanců a možná že někteří ministři neprojdou volbami a budou tam.

* Ministři nemusí procházet volbami, strana musí projít volbami.

Jistě. Jistě. My jsme také prošli volbami.

* To je v pořádku. Ale nedivíte se mi, že mě zajímá případné napojení velkého sponzora, který je podnikatelem, na politickou stranu a případné prosazování jakýchkoliv podnikatelských zájmů přes tuto stranu?

Ale samozřejmě. To je stejné, jako když napsal pan Bartoš, že bychom se měli přejmenovat na Židovskou stranu lidovou, protože na našich kandidátkách kandiduje spousta Židů, a někdo zase napsal, že jsem byl v Americe, abych vstoupil do zednářské lóže. To je samozřejmě všechno možné, tomu rozumím.

* Počkejte – moje otázky přece nechcete srovnávat s nějakými antisemitskými bláboly?

Ale je to stejná spekulace.

* Já nespekuluji, já se ptám.

Je to pro dobrotu na žebrotu. Zatímco my jsme měli transparentní účet a ty peníze přišly na transparentní účet, tak asi není žádné tajemství, že jsou tady strany – a bylo to i v minulosti – u nichž ty peníze nejdou transparentně. A ten, kdo je transparentní, je popotahován. Takže je lepší ty peníze oficiálně nedávat a dávat je neoficiálně. Já tomu rozumím. Já jsem tuhle hru začal hrát a chci, aby to šlo přes účty, ale je to opravdu pro dobrotu na žebrotu, protože nás potom novináři budou popotahovat.

* Systém financování politických stran tu nastavili politici a vy mi vyčítáte, že mě zajímá, co teď pan Sekyra po vás chce?

Nic. A nic ze mne nedostane. Jediné, co z toho má, že se spolu stýkáme, že se občas vidíme.

* Možná pan Sekyra nahrává mým otázkám sám, když říká, že éra lobbistů skončila a podnikatelé by měli s politiky komunikovat napřímo. Tak se ptám, co si s vámi pan Sekyra říká napřímo, když nahrazuje práci lobbistů, kteří jak známo lobbují za něčí zájmy?

To bylo tak, že když chcete schůzku s předsedou, tak musíte lobbistovi zaplatit, aby vás k němu dostal. Tady nikdo nemusí nikomu platit, aby se se mnou sešel. Když se se mnou chce podnikatel sejít, tak se s ním sejdu. Pokud samozřejmě usoudím, že je to vhodné. Zatím jsem jich moc neodmítl. Sejdu se s nimi na veřejném místě a to, o čem se bavíme, nejsou žádné zločiny.

* Bavili jste se někdy s panem Sekyrou na téma církevní restituce a realitní byznys?

Ne, o tom jsme se nebavili. Pokud vím, tak jediný dotaz byl, jestli se orientuju v tom, jak budou spravovány ty peníze. Odpověděl jsem mu, že o tom vím jen málo, a že pokud ho to zajímá, ať se obrátí na církevní struktury. Ale to jsme se bavili před více než rokem.

* Váš koaliční partner pan Babiš ještě zmínil, že pan Sekyra byl přítelem zavražděného podnikatele Mrázka. Je to pravda a bavil jste se o tom s panem Sekyrou?

Já jsem se ho na to zeptal a řekl mi: Kdyby to byl můj přítel, tak si těžko vykáme. Takže pan Babiš, myslím, střílí trochu vedle.

* Tak třeba já žiju s partnerem přes tři roky a vykáme si.

No tak vy jste svérázná.

* Skoro bych řekla, že pan Sekyra taky není úplně běžný typ.

To bezpochyby není.

* Čili s Mrázkem nebyli přátelé?

Co já vím, tak ne. Je to naprostý blábol.

* Je už v tuto chvíli jasné, že si za jednotlivé koaliční strany budete dosazovat náměstky do resortů, kde nemáte ministra?

My se sociálními demokraty na tom trváme. Myslíme si, že tato zvyklost by měla být zachována a má svoji logiku. S panem Babišem o tom ještě budeme jednat, ale myslím, že to připustil.

* Místopředsedkyně ANO Jourová na to reagovala slovy: „Neprošla varianta, která se nám zdála jako vhodná, že bychom si čistě řídili své resorty a byli za ně plně odpovědní.“ Ministři dosazováním náměstků z jiných stran ztrácejí plnou zodpovědnost za svůj resort?

Tak to není. Ministr je samozřejmě ten, který to ministerstvo řídí a své podřízené bude moci kdykoliv odvolat. Tomu nikdo nezabrání, bude-li chtít je odvolat. Tak si tam dá koalice někoho jiného. Musí to fungovat i lidsky.

* Na kolik ministerstev si budete chtít dosadit své náměstky?

Rádi bychom všude. A myslím, že můžeme nabídnout velmi kvalitní lidi, u kterých nebude problém ani s jejich morálním, ani s odborným profilem.

* Proč jste s bývalým senátorem Okamurou po senátních volbách založili Klub za obnovu demokracie a při volbách do Sněmovny jste se proti němu ostře vymezili?

To není úplně věc na mne, to je věc senátorů, kteří nabídli všem nezávislým senátorům, zda by nechtěli do tohoto klubu. Je vidět, že ne všichni se úplně povedli. Taky byl velký tlak, aby někteří náš klub opustili a zvolením pana Okamury do Sněmovny se ta věc vyřešila.

* Jak napsal i Milan Kundera, ani smrt nebere všechno. Názory pana Okamury byly dostatečně známé už v době, kdy jste ho do společného klubu zvali.

Já jsem ho tam nezval, zvali ho senátoři. Byl to i Petr Pithart, mě to překvapilo, ale respektoval jsem ho, protože ho znali lépe než já.

kategorie Aktuality