KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Na zdravotnictví má Pardubicko půl miliardy

Na zdravotnictví má Pardubicko půl miliardy

Přidáno 24. 1. 2014 tiskové oddělení
24.1.2014 Právo Strana 12 Severovýchodní Čechy; Zdeněk Seiner

Otevřené dlaně evropských fondů chce plně využít v letošním roce zdravotnictví řízené Pardubickým krajem.
Včera rada kraje spolu s představenstvy nemocnic Pardubického kraje rozdělila rekordní částku investic do zdravotnictví – 460 miliónů korun jen pro letošní rok. „Po několika hubených letech se rýsuje opravdu podstatná pomoc rozvoji našich zdravotnických zařízení. Do technologií předpokládáme investovat částku skoro 225 miliónů korun,“ řekl včera na tiskové konferenci náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL) odpovědný za zdravotnictví.
„Na seznamu jsou takové věci jako digitalizované pracoviště v pardubické krajské nemocnici, ve většině nemocnic budou nově vybaveny jednotky intenzivní péče a ARO. Myslím, že byl nejvyšší čas modernizovat,“ dodal Línek. „Je to dobrá zpráva pro pacienty i zdravotnický personál,“ přikývl předseda představenstva nemocnic Pardubického kraje Pavel Havíř. „Těch 225 miliónů vyřeší ty nejpalčivější problémy, potřebovali bychom přece jenom víc, ale i tak se výrazně zvýší kvalita zdravotnické péče,“ ujistil Havíř.

Sumu 160 miliónů korun chce dát Pardubický kraj do zateplení nemocničních budov. Na seznamu je například LDN Rybitví, některé objekty nemocnic v Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Svitavách, v pardubické nemocnici dostanou teplý kabát jen laboratoře. Kraj předpokládá, že právě tato investice se poměrně rychle vrátí ve snížených provozních nákladech.

„Asi 25 miliónů korun jsme vyčlenili pro Zdravotnickou záchrannou službu. Za ně bychom měli letos zahájit přestavbu záchranky ve Vysokém Mýtě a čeká nás výstavba stanice v Poličce, kde město věnovalo kraji pozemek na tuto investici,“ dodal další položku do zdravotnictví Línek.

Pardubický kraj prodloužil svou smlouvu se soukromým kardiovaskulárním centrem Agel až do roku 2028, to umožnilo krajské nemocnici investovat do rozvoje tohoto špičkového kardiologického zařízení další peníze. „Díky evropským programům můžeme získat dvě moderní angiolinky za 40 miliónů korun. To nám pomůže udržet kardiologickou péči na špičkové úrovni,“ poznamenal Línek. „Bude to špičkové pracoviště. I díky tomu, že vznikne nový operační sál, bude moci poskytovat služby nejvyšší kvality v reálném čase,“ potvrdil Havíř.
kategorie Aktuality