KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Muzeum vězeňství v Pankrácké věznici – memento nacistické i komunistické totality

Přidáno 28. 2. 2014 tiskové oddělení
U příležitosti 66 let od komunistického převratu 25. února 1948 se skupina pracovníků a asistentů KDU-ČSL v čele s předsedou poslaneckého klubu Jiřím Miholou vydala připomenout si tragická období nacistické a komunistické totality do věznice na Pankráci.
„Asi jen málokteré muzeum zanechá v návštěvníkovi tak děsivé dojmy, jako Muzeum vězeňství, které se nachází v areálu Pankrácké věznice,“ uvedl Jiří Mihola.
Po malém ohlédnutí za útrpným právem novověku a stručném výkladu o dějinách vězeňství následovaly místnosti připomínající procesy z 50. let, včetně toho nejznámějšího a nejtragičtějšího – s Miladou Horákovou. Sérii hrůzných dojmů završila návštěva tzv. Sekyrárny – místnosti, kde nacisté odsouzené popravovali gilotinou. Došlo i na současnost Pankrácké věznice.
"Nahlédnutí do stroze zařízených cel, zamřížovaných chodeb, vazební věznice a na další místa bylo díky odbornému výkladu sice poučné, ale asi každý z lidoveckých návštěvníků se po dvouhodinové exkurzi těšil na to, až se zase nadechne pouličního pražského vzduchu a vrátí se ke své každodenní práci", popsal svoje pocity předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.
kategorie Aktuality