KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Jurečka pozastavil zakázky nad půl miliónu

Jurečka pozastavil zakázky nad půl miliónu

Přidáno 4. 2. 2014 tiskové oddělení
4.2.2014 Právo Strana 3 Zpravodajství; Stanislav Ptáčník

Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dočasně pozastavil uzavírání smluv na veřejné zakázky, u nichž je celková částka vyšší než 500 tisíc korun. Ministr to uvedl na pondělním brífinku s novináři.
„Na čtvrteční poradě ministra jsem do odvolání pozastavil veškeré věci, které se týkají výběrových řízení, uzavírání smluv nad částku půl miliónu korun bez DPH, tyto věci se mohou realizovat pouze se souhlasem ministra,“ řekl.
Během několika týdnů chce situaci analyzovat, aby úřad nezadal žádnou problematickou zakázku a ministr o ní nevěděl.

Prozatím dva noví náměstci
„Je to určitá předběžná opatrnost, nechci říkat, jestli tady je podezření, nebo není, ale opravdu si chceme některé zakázky detailněji zanalyzovat,“ uvedl Jurečka na dotaz novinářů. Nový ministr v pátek jmenoval svým prvním náměstkem Jiřího Jirsu (KDU-ČSL), dosavadního asistenta europoslankyně Zuzany Roithové.
V Jirsově kompetenci je mj. i Státní pozemkový úřad, klíčová instituce pro oblast církevních restitucí. Novým náměstkem pro úsek komodit se stal Jindřich Šnejdrla (ČSSD), dosavadní viceprezident Agrární komory ČR. Z náměstkovských postů Jurečka odvolal Stanislava Kozáka (KDU-ČSL – komodity), Jana Sixtu (správní úsek) a Miroslava Hladíka (ODS – ekonomický úsek).
Nový náměstek pro ekonomiku by mohl být podle Jurečky jmenován do dvou týdnů a do měsíce by ministr chtěl najít vhodného kandidáta i na post náměstka pro oblast lesního hospodářství, který je už rok neobsazen.

Žádné zemětřesení
Dalšími náměstky zůstávají Jaroslava Beneš Špalková (vztahy s Evropskou unií) a Aleš Kendík (úsek vodního hospodářství).
Novým ředitelem odboru komunikace a tiskovým mluvčím ministerstva zemědělství (MZe) se stal Hynek Jordán (33). Nahradí Danu Večeřovou, která se s exministrem Miroslavem Tomanem vrací na Potravinářskou komoru ČR. Jordán (33) je absolventem Fakulty sociálních věd UK v Praze. Dříve působil na ministerstvu školství či jako mluvčí na MMR.
„Nepřicházím na resort dělat personální zemětřesení, přivedl jsem si jen několik nejbližších spolupracovníků. Mým cílem je vytvořit tým kompetentních odborníků, kterým plně důvěřuji,“ dodal Jurečka.
kategorie Aktuality