KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Europoslance pokousal pes a prošlapal troje boty

Europoslance pokousal pes a prošlapal troje boty

Přidáno 27. 5. 2014 tiskové oddělení
27.5.2014 Mladá fronta DNES Strana 2 Vysočina; Jaroslav Šnajdr

Podnikatel Tomáš Zdechovský v předvolební kampani na rodné Vysočině navštívil 97 procent obcí. Jezdil i jinde po republice. V severních Čech jej „přivítal“ muž s brokovnicí v ruce.
Prošlapané boty, kousnutí od psa a desítky tisíc ujetých kilometrů. Tak vypadala kampaň úspěšného kandidáta v eurovolbách za lidovce Tomáše Zdechovského. Čtyřiatřicetiletý majitel mozkové laboratoře dostal od voličů 5 063 hlasů a míří jako třetí zástupce KDU - ČSL do Bruselu. S rodinou sice žije v Hradci Králové, ale má silnou vazbu na Vysočinu, kde se v Kožlí na Havlíčkobrodsku narodil a kam se často vrací.

...

„Vidím tady u nás řadu euroskeptiků. Ta skepse vzniká často na základě toho, že lidé neumí cizí řeč. Já jsem studoval v Římě a mám mezinárodní firmu. Chci ukázat lidem, že je to strašně důležité, abychom byli mezinárodní a nezavírali se do sebe. Při pobytech v zahraničí totiž zjišťuji, že nejsme konk u r e n c e s c h o p n í, že nám svět utíká. Proto chci, aby české zájmy a názory byly více slyšet,“ vysvětluje důvody své kandidatury úspěšný podnikatel.
V průběhu kampaně za víc jak pět měsíců Zdechovský se čtyřmi týmy projel 131 tisíc kilometrů a navštívil hodně měst a obcí v republice. Specializoval se na rodnou Vysočinu, kde navštívil přes 97 procent obcí. O zážitky přitom prý nebyla nouze.

„Rozpadly se mi troje boty, protrhaly dvoje džíny, na Chrudimsku mě nedávno pokousal pes. V severních Čechách, když jsem pánovi nesl lísteček, vyšel na mě s brokovnicí v ruce,“ popisuje novopečený europoslanec, který poslední dny kampaně kvůli vyčerpání odstonal. Rozhodně ale nelituje.

...

„Chci podat k evropské komisi návrh, aby se nestávalo jako doteď, že si například lidé koupí iPhone v Británii a tady jim nefunguje,“ podotkl.

Mezi další oblasti, na něž se chce zaměřit, je kvalita potravin nebo opodstatněnost střídání letního a zimního času. A hlavně doufá, že svých nových pravomocí bude využívat i k setkání a dialogu s místními politickými zástupci. Opustit nechce ani svou mnohaletou snahu vybudovat na Vysočině krajské biskupství.

„Určitě chci využívat možností obrátit se kdykoliv na jednotlivé výbory kraje a přednostně vystoupit. Chci si s nimi sednout a domluvit se, s čím bych jim mohl pomoci, domluvit se na pozitivním lobbingu, co je potřeba. Nebudu si hrát na žádnou velkou politiku. Nejsem typický politik a nechci politikařit. Chci hledat spolupráci napříč politickým spektrem,“ nastiňuje své plány nováček v europarlamentu Zdechovský.

Plné znění článku naleznete v regionální mutaci MF DNES.
kategorie Aktuality