KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Zdravotní stav expremiérky Tymošenkové

Zdravotní stav expremiérky Tymošenkové

Přidáno 22. 2. 2012
Rodina ukrajinské expremiérky má podezření, že Tymošenková byla vystavena vlivu toxických látek, uvedla v pořadu Události, komentáře Zuzana Roithová. Záznam pořadu naleznete ZDE
--------------------
Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová je teď se mnou ve studiu, vítejte.

Dobrý večer.

--------------------
Tak vy jste dnes řekla, že Julia Tymošenková je trápená a týraná. To je poměrně vážné obvinění. Máte pro ně nějaké důkazy?

--------------------
Já to mohu říct s plnou odpovědností proto, protože jsem mluvila s velkým množstvím lidí kolem Julie Tymošenkové, s lékaři i s právníky, s lidmi, kteří byli i přítomni určitým vyšetřováním například v době, kdy byla přesunována do další věznice v Charkově. Už tehdy se vlastně objevily i podkožní hematomy, které občas mizí, občas se objevují na rukou, na těle. A tehdy došlo k takovému příběhu, který skončil tak, že byla převezena do nemocnice po dvou hodinách v bezvědomí, kdy byla křísena, měla velmi nízký tlak. Bylo to poté, co dostala lék proti nachlazení a během několika minut upadla do těžkého bezvědomí a ačkoli je sledována kamerami 24 hodin denně, je tam světlo takové, že je možné číst, tudíž je tady znemožňován spánek, tak přesto k ní nebyla přivolána pomoc, až poté, kdy její spoluvězenkyně kopala a bušila a křičela na dveře.

--------------------
Na druhou stranu ale ukrajinské úřady tvrdí, že veškerá vyšetření, která chtěly expremiérce udělat, tak ona odmítla. Vy máte třeba kopie nálezů z nemocnice nebo pracujete i s nějakými informace jen mimo vlastně ta vyjádření třeba svědků?

--------------------
Já mám i nálezy, které, mám tady i nálezy právě z té nemocnice, kde, kam ona byla převezena tady po této, po tomto příběhu, kde jí byly provedeny některé testy. A byla jí také provedena magnetická rezonance. A ty nálezy jednoznačně ukazují na to, že ona měla být opravdu vážně léčena. Ona má zúžený páteřní kanál, ona má další příznaky, které já nechci tady rozebírat, ale prostě jí, ona měla být skutečně vážně léčena. Měla být v naprostém klidu, místo toho jí dokonce sebrali berle, o kterých předtím chodila. Byla pak následně skoro každý den je 3 hodiny vyšetřována vlastně na lůžku, by se dalo říct, nebo v jejím pokoji.

--------------------
Takže skutečně nemáte žádné pochybnosti, že by simulovala? To totiž tvrdí její odpůrci.

--------------------
Já si myslím, že každý odborník, který se seznámí s těmi nálezy nebo bude znát ty rentgenové snímky, já jsem přesvědčena, že samozřejmě, že takový bude i nález těch německých a kanadských lékařů. Ten nález by měl být znám koncem tohoto týdne, takže samozřejmě toto potvrdí. A o to je strašnější, že, že ukrajinské ministerstvo zdravotnictví si dovolilo vlastně před uzavřením toho případu dezinpretovat veřejnost a vysílat signály o tom, že vlastně jí téměř nic není. Ale jsou tam ještě další samozřejmě signály. Zajímavé je, že vlastně poté, co se objevily ty skvrny na těle, tak jí byla vlastně nebo předtím jí tam byla rekonstruována stěna a prostě ta rodina se domnívá, že by opravdu mohlo dojít k nějakému poškozování nějakými toxickými látkami. A myslím, že je potřeba to skutečně brát velmi vážně.

--------------------
Ano, a vy právě kvůli těmto obavám chcete získat vzorky tkáně, vlasů expremiérky, poslat je do nezávislých laboratoří. Je to ale při takových vážných podezřeních dostatečné?

--------------------
Takhle, já si myslím, že je potřeba vytvářet tlak na to, aby byly analyzovány alespoň tyto tělní vzorky, protože já jsem, mám velké pochybnosti, že se Julie dostane do dobrých rukou někam do zahraničí, anebo alespoň na nějakou kliniku třetího stupně na Ukrajině, a že je potřeba, aby prostě jsme tlačili na to, že je nutné analyzovat ty vzorky. Je to nutné. A stačí samozřejmě získat moč, vlasy, dá se z toho získat informace, zda byla pod tou expozicí a v každém případě to minimálně bude i prevence pro to, aby nedopadla podobně jako Juščenko.

--------------------
Objevily se spekulace, že má Julia Tymošenková vyhřezlou plotýnku. Můžete toto potvrdit?

--------------------
Není to spekulace a není to jenom ta vyhřezlá ploténka.

Ale toto je pravda.

Je to pravda.

--------------------
Julia Tymošenková, to je jedno téma, které se váže v posledních dnech k vaší osobě, pak další téma. Budete kandidovat na českou prezidentku?

--------------------
Já bych se k tomu chtěla vyjádřit ve čtvrtek.

--------------------
Ano, ve čtvrtek máte tiskovou konferenci, tak určitě už teď máte jasno.

--------------------
Skutečně já bych se k tomu chtěla vyjádřit ve čtvrtek.

--------------------
Vylučujete to, že řeknete ve čtvrtek kandiduji, budu kandidovat, oznamuji kandidaturu na českou prezidentku?

--------------------
Já bych se k tomu chtěla vyjádřit ve čtvrtek.

--------------------
Já vám děkuji, děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Na shledanou.
ČT 24 | 21.2.2012 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře