KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2004 KDU-ČSL vyhlašuje válku drogám

KDU-ČSL vyhlašuje válku drogám

Přidáno 27. 2. 2004
KDU-ČSL je připravena nastoupit do ofenzívy proti stále vzrůstajícímu drogovému nebezpečí (tisková zpráva).
KDU-ČSL je připravena nastoupit do ofenzívy proti stále vzrůstajícímu drogovému nebezpečí.

Odmítáme netečně přihlížet dosavadní velmi neúspěšné a bohužel i málo kompetentní protidrogové politice. Nejde pouze o životy a zdraví našich dětí (i když to je hodnota nejcennější), jde i o zásadní boj s terorismem. Terorismus, který je dnes prvním bezpečnostním rizikem civilizovaného světa, je převážně financován z ilegálního obchodu s drogami. Ten, kdo tvrdí, že bojuje s terorismem a současně prosazuje liberalizaci drog, financuje vlastně svého nepřítele.

Dnes platí:

- počet drogově závislých stoupá stejně jako pouliční drogová kriminalita a drogová kriminalita na školách
- rizika dealerů a překupníků jsou minimální
- společnost je neustále přesvědčována, že experimentovat s drogami je normální, a tak je celá alarmující situace bagatelizována
- Mezinárodní rada pro kontrolu narkotik konstatuje, že mezinárodní dohody, ke kterým se ČR zavázala, nejsou dodržovány
- veřejné prostředky, které společnost na protidrogovou politiku vynakládá, jsou zneužívány ( viz usnesení Kolegia NKÚ č. 8/XXI/2003).

KDU-ČSL proto říká - dost! Vyhlašujeme válku nebezpečí, které se jmenuje drogy a terorismus.

Svoláme jednání stran vládní koalice, na kterém budeme navrhovat zásadní změny dosavadní neúspěšné liberální politiky a to zejména:

1. Změny v systému financování
- dosavadní praxe prověřená NKÚ musí být okamžitě zastavena
- neoprávněně použité prostředky musí být vráceny do státního rozpočtu
- financování v budoucnu vést v těsné spolupráci s krajskými zastupitelstvy. V jednotlivých krajích by měly být vytvořeny uzavřené okruhy: prevence – represe – resocializace.

2. Změny v protidrogové legislativě, zejména
- nulová tolerance k dealerům a překupníkům
- výrazné zvýšení trestnosti pro ty, kteří prodávají drogy mladistvým
- zásadně nerozlišovat mezi tzv. „měkkými“ a „tvrdými“ drogami
- stanovení přesného množství drogy ( tzv. střední dávka), jejíž držení u drogově závislého není trestné. Držení drogy nad toto množství pak musí být závažným trestným činem.
- detekce drog v silničním provozu spolu s kontrolou užívání narkotik u žadatelů řidičských a zbrojních průkazů
- jako ideální situaci vidíme dohodu na přípravě samostatného „protidrogového zákona“, který shrne do jedné normy oblast prevence, represe i resocializace.

3. Vytvoření státních zařízení pro drogově závislé do 15ti let

KDU-ČSL je přesvědčena, že nejen u koaličních partnerů, ale i u opozice a široké veřejnosti nalezne podporu pro boj s narůstající hrozbou celé naší společnosti, která se jmenuje drogy. Drogy jako vrah našich dětí, drogy jako finanční zdroj terorismu. Miroslav Kalousek předseda KDU-ČSL Jiří Vacek předseda komise KDU-ČSL pro sociálně patologické jevy