KDU.breadcrumbs.homeAkce Sjezd 2015 - Zlín Aktuality Články Kandidátský projev Tomáše Zdechovského před volbou místopředsedy

Kandidátský projev Tomáše Zdechovského před volbou místopředsedy

Přidáno 26. 5. 2015 tiskové oddělení

Vážení kolegové, milé sestry a milí bratři.

Rozhodl jsem se kandidovat na místopředsedu strany, protože chci, aby se KDU-ČSL dále posunovala směrem dopředu a chtěl bych k tomu přispět svým drobným dílem.
Ve svém nominačním projevu na europoslance jsem mnohokrát použil číslo tři a stejná číslovka nebude chybět ani v tomto projevu.

Mám tři vize, aby mohla být KDU-ČSL v budoucnu ještě úspěšnější.

Lidovci musí být :
1. Fungující jako tým
2. Tradiční ve své značce a zásadách i moderní ve způsobu své prezentace
3. Schopna oslovit středopravicové voliče

Vize č. 1: Podporuji kandidáty na místopředsedy

Prvně bych chtěl říci, že si vážím všech, kteří našli odvahu poprvé či znovu kandidovat do vedoucích místopředsednických funkcí. Vážím si jejich schopností a pracovitosti a také podporuji jejich kandidaturu:
Jsem rád za kandidaturu Mariana Jurečky do křesla prvního místopředsedy strany.  Je člověkem nezapomínající na to, že je stále zemědělcem a dobře se vyzná v problémech resortu, který má na starosti.  Také nemůžu nezmínit jeho přirozenou schopnost sebeprezentace a komunikace s médii a veřejností, kterou má u nás málokterý politik.

Dalším kandidátem na místopředsedu je Jan Bartošek, který se jako místopředseda osvědčil už dostatečně a ukázal, že sociální oblast je jeho parketou. KDU-ČSL byla vždy stranou sociálně citlivou.  Přítomnost člověka s patřičnou znalostí sociální problematiky je pro naši stranu více než žádoucí.
Také mě těší i opětovná kandidatura Zuzany Roithové, která je člověkem, po němž jsem měl jako europoslanec možnost přebrat pomyslnou štafetu. Zcela bez nadsázky můžu říci, že Zuzana Roithová dala KDU-ČSL evropskou tvář a přispívá už mnoho let k dobrému jménu naší strany.

Ondřej Benešík je díky svému působení ve Výboru regionů odborníkem na evropskou a regionální politiku. Jako bývalý starosta obce Strání má bohaté zkušenosti s politikou komunální. A proto podporuji i jeho kandidaturu.

Vzdělání považuji za klíčové pro budoucnost naší země. V týmu místopředsedů by neměl chybět ani Jiří Mihola, který působí v oblasti vzdělávání většinu svého profesního života a věnuje se mu i jako poslanec. Je člověkem, který rozumí této oblasti, protože sám má zkušenost s působením ve středním i vysokém školství.  Také on je dobrá volba.

Přínos v pozici místopředsedy by měl Miroslav Rovenský. Žádná společnost se neobejde bez dostatečné péče o svoji kulturu. A právě on je tím, kdo rozumí oblasti kultury, v níž se pohybuje celý svůj život.

Proč to všechno říkám a proč chválím a propaguji ostatní kandidáty a nemluvím o sobě? Úspěch strany není věcí jednotlivce, ale celé strany, nás všech! V případě svého zvolení se velmi těším na spolupráci s lidmi, o nichž jsem mluvil. Všichni zmínění kandidáti mají odlišné schopnosti a to je velmi dobře, protože jen tak dokážeme výborně prezentovat různá témata a oslovit více voličů.  Chci, aby celá strana byla jedním dobrým týmem!

Další dvě moje vize budou kratší co do rozsahu, což jim ale neubírá na důležitosti:

Vize č. 2: Strana tradiční ve svých hodnotách a zároveň moderní a proevropská

Moje druhá vize je taková, že křesťanští demokraté musí být stranou tradiční ve své značce i hodnotách, ale zároveň moderní a otevřenou dalším voličům a samozřejmě také schopnou nezapomínat na své nejvěrnější příznivce. Buďme těmi, kdo určují směr české politiky. Musíme to být my, kdo vnáší do Česka dosud opomíjená evropská témata a přináší rozumná řešení problémů, které voliče nejvíce tíží. Díky tomu můžeme být účinnou hrází proti populistům. Tím se postupně dostáváme ke třetí vizi.

Vize č. 3: Strana schopná oslovit středopravicové voliče:

KDU-ČSL má v sobě potenciál stát se stranou schopnou oslovit středopravicové voliče, tzn. zklamané voliče ODS a TOP 09. Nyní k tomu máme jedinečnou příležitost, která se už nemusí opakovat, tak ji musíme patřičně využít. Musíme ukázat, že jsme pro ně přijatelnou alternativou, najít si k takovým voličům cestu a naopak středopravicoví voliči si musí najít cestu k nám. Pomoci nám může to, co jsem zmiňoval, když jsem mluvil o své druhé vizi, tedy že jsme stranou evropskou (patřící k nejsilnější skupině). Takové jsou tedy moje tři vize. Jejich naplněním můžeme dosáhnout dvouciferného výsledku, a stát se skutečnou českou CDU/CSU!

Vážení delegáti, milé sestry a bratři,

pokud jste se rozhodli někoho zvolit jen proto, abyste někomu dali funkci, tak mě nevolte. Ale pokud chcete mít někoho pracovitého ve vedení strany a chcete, aby byla KDU-ČSL moderní stranou, dejte mi hlas. Nejde mi o funkci, ale o práci pro KDU-ČSL.

Dámy a pánové, jsem Tomáš Zdechovský a chci v příštích letech pracovat pro KDU-ČSL.

Přeji vám hezký den a veselou mysl.